Makó Színes

Tasmán ördög is szerepelt a makói Bábel napon

Ausztrália volt a témája a Szent István Egyházi Általános Iskola ma rendezett Bábel napjának. A jubileumi idegen nyelvi programon a makói kistérség 17 csapata mérte össze tudását a szellemi vetélkedőben és a nemzetközösségi játékokban.

Szabó Anita – Makó

– Szinte már minden kontinensen jártunk a Bábel napok egy évtizedes története alatt. Eddig felfedeztük Amerikát, Afrikát és Európa nagy részét. Mivel idegen nyelvi lektorunk, Heather Gemmell új-zélandi gyökerekkel rendelkezik, úgy döntöttünk, ebben az esztendőben legyen Ausztrália a központi gondolat. Mindig arra törekszünk, hogy komplex élményt nyújtsunk, tehát ne csak a tárgyi tudásukról adjanak számot a diákok, hanem változatos módon az adott kultúrába is betekintést nyerjenek – mondta Csapóné Mátó Mónika, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője. Szervezőként felidézte, hogy a korábbi években is tematikus programokat állítottak össze, például az olimpia évében ötkarikás játékokat, tavaly pedig, hét ország részvételével zajló nemzetközi Bábel napot tartottak. A 2017-es alkalom időpontját április 25-ére jelölték ki, amely Ausztráliában fontos ünnepnap, az ANZAC Day. Ekkor emlékeznek meg az első világháborúban Törökország partjainál, Gallipoliban elesett nyolcezer katonára.

 

navigate_before
navigate_next

A magyar-angol kéttannyelvű SZIGNUM 2007-ben alapította a nyelveken szólás alkalmát, amely azóta, a különböző kultúrák közösségi ünneplésének jelképévé vált. Ezúttal korcsoportonkénti, Ausztráliával kapcsolatos műveltségi vetélkedőbe lehetett nevezni egy témát illusztráló poszter összeállításával, amelyekből kiállítást is szerveztek.

A csapatok tagjai beöltözhettek az országhoz köthető szereplőnek, és a vetélkedő után bemutatkoztak a közönségnek. Felvonult maori hölgy, őslakos lány és fiú, vörös róka és megjelent Nicole Kidman is. Szabó Bernadett tasmán ördögnek öltözött be.

– Egy ismerőstől kaptuk a jelmezt, és mindenkinek nagyon tetszik. A hátára anyukám segítségével én varrtam fel a fekete csíkokat. Annyit tudok róla, hogy őshonos Ausztráliában és kisebb termetű, rágcsáló állat – lelkesedett az 5. a osztályos tanuló.

Délután a résztvevők egy interaktív falon keresztül ismerkedhettek Ausztrália élővilágával. Kenguru, koala, emu, kacsacsőrű emlős és erszényes ördög rajzát színezhették ki egy üzenettel a nagyvilágnak, majd több helyszínen, nemzetközösségi játékokkal lazíthattak. Aki pedig érdekes kérdésekre is tudott válaszolni a kontinenssel kapcsolatban, apró jutalomban is részesült. A X. Bábel nap gazdag programja gasztronómiai élményekkel zárult.