Belföld Hírek

Pluszpénzt kapnak az év végén a nyugdíjasok

A kormány úgy számol, hogy jövőre három százalék lesz az infláció, így ugyanekkora mértékű nyugdíjemelés várható – nyilatkozta a Magyar Időknek a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály elmondta: a nyugdíjasok akár két ok miatt is pluszpénzt kaphatnak az esztendő végén.

MH

Mivel jövőre 3 százalékos inflációval számol a 2018-as költségvetés, s kormány 2010-ben azt ígérete, hogy megvédi a nyugdíjak vásárló-erejét, ezért – s ezt jogszabály is rögzíti – az aktuális nyugdíjemelés mértéke megegyezik a tervezett infláció, vagyis a várható árnövekedés nagyságával. Az idősek járandósága ezek alapján jövőre három százalékkal emelkedik.

A miniszter közölte: 2011 és 2016 között az idősek juttatásai átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, az infláció viszont összesen 12 százalék körül mozgott, vagyis a nyugdíjak vásárlóereje mintegy tíz százalékkal javult, ezzel gyakorlatilag sikerült visszaadni a szocialisták által elvett 13. havi nyugdíj összegét.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy szintén jogszabály rendelkezik arról, hogy az idősek külön kifizetésre számíthatnak, ha a GDP (zaz a nemzeti bruttó össztermék) növekedésének mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, emellett teljesül az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja. – Ahhoz, hogy a prémium egyáltalán téma lehessen, eredményes gazdaságpolitikára volt szükség – vélekedett Varga Mihály. – Rendkívül fontos célkitűzés – folytatta –, hogy a nyugdíjasok ne a vesztesei, hanem a kedvezményezettjei legyenek a hazai makrogazdasági folyamatoknak. Ám ez csak kiszámítható szabályok és növekvő teljesítmény mellett képzelhető el