Hírek Kék hírek Makó

Makói Viziközmű: hetedjére is meghosszabbították a nyomozást

Április 23-án járt le a nyomozás határideje, most június 23-ig hosszabbította meg azt a Csongrád Megyei Főügyészség, immár hetedjére. Az ügyet egyébként a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.

Korom András – Makó

A Csongrád Megyei Főügyészség Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében tett feljelentés nyomán indult nyomozás határidejét 2017. június 23ig hosszabbította meg – közölte érdeklődésünkre Szanka Ferenc csoportvezető ügyész. A legutóbbi – már akkor is meghosszabbított –  határidő egyébként április 23-dika volt.

Az ügyben egyébként a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon folyik a vizsgálat. Az ügyet vizsgáló nyomozók egyébként nem tétlenkedtek, Az iratokat áttanulmányozása mellett több mint harminc embert meghallgattak már.

Mint ahogy azt már korábban megírtuk: Farkas Éva Erzsébet polgármestert, a 2015 májusi ülésén hatalmazta fel a képviselő-testület arra, hogy tegyen feljelentést a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében, ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A cég átvilágítása során ugyanis arra bukkantak, hogy a kft-nél 2011 és 2013 között túl sok jutalmat, prémiumot fizettek, és indokolatlanul szerveztek ki vállalkozásoknak bizonyos munkákat. A volt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy mindig a tulajdonos önkormányzatok utasításai alapján működött a Makó Térségi Viziközmű Kft., nem voltak törvénytelen, indokolatlan kifizetések, a kiszervezés pedig gazdaságilag indokolt döntés volt.

Az átvilágítás során kiderült, hogy a külső cégeket a Makó Térségi Víziközmű Kft. akkori dolgozói alapították, s a munkákat a megbízójuk eszközeivel és gépeivel végezték. A nyilvánosság elő került jegyzőkönyvek szerint a vízmű vezérigazgatója béremeléséről és jutalmazásáról a tulajdonos polgármesterek döntöttek, de csupán az emelés mértékéről tudtak, annak összegéről nem. A cég maroknyi kiemelten jutalmazott dolgozójának jutalmairól pedig a vezérigazgató döntött.

A nyomozás több végeredménnyel is befejeződhet: így azzal, hogy vádemelési javaslatot tesznek, s akkor a bíróság elé kerül az ügy. De azzal is végződhet, hogy nem tesznek vádemelési javaslatot senki ellen.