Belföld Hírek

Lázár: az elmúlt 27 év legnagyobb sikere

Paks bővítéséről szólva jelentette ki ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma a parlament azonnali kérdések órájában az LMP-s Smuck Erzsébet kérdésére.

MH-MTI

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője az elmúlt 27 év legnagyobb gazdasági sikerének nevezte, hogy Magyarország az idén – csaknem három és fél év után – megszerezte a paksi beruházáshoz az Európai Bizottság jóváhagyását, amely szerinte megalapozott döntést hozott. A brüsszeli testület szerint a projekt 7-8 százaléknyi megtérülést garantál a beruházó magyar államnak.

Egy másik, a letelepedési kötvénnyel kapcsolatos kérdésre elmondta: külső forrás bevonására mindig szükség van az állam finanszírozásához, s aki ilyen kötvényt vett, az szívességet tett az országnak. Kiemelte: 2010-ben 85 százalékos államadóssággal vették át a kormányzást, ez mára 72 százalékos szintet mutat. A konstrukció 2011-2012-ben jó üzlet volt az államnak, emellett az adófizetők 2010-hez képest négyszer annyi állampapírt vásároltak.

Az MSZP-s Gúr Nándor a munkaidőkeret-elszámolásról szóló javaslat visszavonásával kapcsolatos felvetésére pedig azt mondta: míg az MSZP-kormány idején 36 százalék volt a személyi jövedelemadó, addig most 15. Ki áll akkor a magyar munkavállalók oldalán? – kérdezte. – Ha valaki 2009 végén bruttó 140 ezer forintot keresett, annak 36 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetnie. Az előző kormány idején a minimálbér nem érte el a nyolcvanezer forintot – közölte. Hozzátette: a minimálbér most 127 ezer forint, jövőre 138 ezer lesz, míg a garantált bérminimum 180 ezer forintra emelkedik. A munkaidőkeret-elszámolással kapcsolatban a tárcavezető azt mondta: a kormány még nem alakította ki a végső álláspontját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy van igazság abban, amit Gúr Nándor felvetett.

– emlékeztetett Lázár János, aki hozzátette: az szja 15 százalékra csökkent 2010 után. A miniszter arra is utalt, hogy az előző kormány idején a minimálbér nem érte el a nyolcvanezer forintot és hozzátette: érdemi minimálbér-emelésre Magyarországon csak a Fidesz kormányzása idején került sor, a minimálbér most 127 ezer forint, amely jövőre 138 ezer lesz, míg a garantált bérminimum 180 ezer forintra emelkedik.