Hírek Makó

Ezer kilométert sem ment havonta a városházi Ford

A polgármester és az alpolgármester nem kapott jutalmat megválasztása óta. De tavaly karácsony előtt valamivel több mint 2 milliót osztottak szét a városháza 30 dolgozója között. 24,7 milliót költöttek protokollra – derült ki a közérdekű kérdéseinkre adott válaszból. A városházi Ford havi ezer kilométert sem futott belföldön, s külföldre is csak háromszor mentek vele. (A képen a makói és a nagybecskereki polgármester a makói T-Fordban.)

Korom András – Makó

Még április 5-én tettük fel a polgármesteri Ford használatával, a protokolláris költségekkel, illetve a tavalyi jutalmakkal kapcsolatos kérdéseinket a makói önkormányzatnak – miután a helyi szatyorrádióban többféle összeg és értesülés is forog a közpénzek állítólagos herdálásával kapcsolatban.

A Farkas Éva Erzsébet polgármester által szignált válaszokból számos érdekesség derül ki. Így az is, hogy 2014, azaz a választás óta először tavaly decemberben, a karácsony előtt kaptak jutalmat a köztisztviselők. A polgármesteri hivatal egész évben kimagasló teljesítmény nyújtó irodavezetői, csoportvezetői, valamint ügyintézői közül 30-an kaptak összesen 2 millió 30 ezer forint jutalmat. Közülük nyolcan iroda- vagy csoportvezetők, a többiek ügyintézők. A jutalmak összege (bruttó) 40 és 100 ezer forint közti volt.

Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester 2014 októbere, azaz megválasztások óta egyszer sem kaptak jutalmat. De nem kaptak ilyet a városi tulajdonú cégek vezetői sem.

A polgármester a városházi jutalmazást azzal indokolta, hogy az állami tisztségviselők jogszabályban előírt illetményemelése miatt látta szükségesnek kollégái munkája ilyen formában való elismerését. Farkas Éva Erzsébet közölte azt is, hogy az előző városvezetés idején 1 városházi tisztségviselő 1 évben annyi jutalmat kapott, mint most 20-an.

Arra a kérdésünkre, hogy a városházi Forddal tavaly mennyi kilométert tettek meg bel- és külföldön, azt írta, hogy belföldön havonta kevesebb mint 1000 kilométert, összesen 6 ezer 305 kilométert futott úgy, hogy azt nem csak a polgármester, de a hivatal más dolgozói is használják hivatalos útjaikra.

A Ford személyautót egyébként még 2010-ben, Buzás Péter idején vásárolta a város. Az autóhasználat összes költsége (üzemanyag, karbantartás, biztosítás, üzemeltetés, cégautó adó) tavaly 2 millió 672 ezer 250 forintot tett ki. A kocsit külföldi utakon is használták hivatalos testvérvárosi útra. A határokon kívül 3 ezer 153 kilométert tettek meg vele. Összesen három helyre gurultak el vele: július 1-3.-a között Csíkszeredán (1238 kilométer), augusztus 26-28.-a között a lengyel Jasloban (1271 kilométer), míg szeptember 7-én a szerbiai Nagybecskereken (644 kilométer) voltak.

A városházi protokollköltségekre és azok felhasználására is rákérdeztünk. Kiderült, a polgármester és az alpolgármester protokollköltségeiről nem vezetnek külön nyilvántartást. A polgármesteri hivatalé tavaly 24 millió 767 ezer 552 forint volt. Ebből a város vendégül látott 14 testvérvárosi delegációt, illetve a város, például a Páger-gyűrű díjazottjait. Ezen rendezvények 9 millió 296 ezer 102 forintos költsége benne van a fent említett városi protokollköltségben.

Az éttermi és szállással kapcsolatos szolgáltatásokat kizárólag Makó székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozásoktól vették idénybe.

A protokollköltségekben benne vannak például a Jó tanuló, jó sportoló utalványok és az ünnepség kísérő rendezvényei, a nyugdíjas bálok (Batyus bál, idősek napja), a térségi civil találkozók, a Páger-díj a költségei, a 90, 95 és 100 évesek köszöntése, a nemzeti ünnepek kísérő rendezvényei, a beiskolázási támogatások utalványai, a Gyémánthíd-díj, a Makói Medáliák-díj, a Makó Sportja Képekben, a Hagymafesztivál kísérőrendezvényei, sportrendezvények serlegei, ajándékai, a Návay-emlékérmek, mappák, a Város Napja kitüntetettjei ajándékai, az ’56-os emlékplakettek és a Babakötvény átadás kísérőrendezvényei költségei is.