Galéria Makó Színes

Szent György napot ünnepelt a makói román önkormányzat

A Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat ismét megrendezte a hagyományőrző Szent György napi bálját. A rendezvényen a tradicionális zene és tánc is szólt. Bemutatkozott az új szegedi román főkonzul is.

Gajáta Fanni – Makó

Az ortodox vallásban április 23-án van a Szent György napi ünnepség. Ezen a napon Romániában felviszik a juhokat a hegyre, s ott is hagyják szeptemberig. Erre az alkalomra emlékeztek meg a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat és annak vendégei. A meghívásnak eleget tett többek között román Nagylak polgármestere, az új szegedi főkonzul, illetve Makóról Toldi János képviselő és Palicz András rendőrkapitány is.

– Nagyon megtisztelő és megható, hogy engem is meghívtak erre a rendezvényre, pedig csak néhány napja álltam be a munkába – árulta el Daniel Banu, az új szegedi főkonzul. Elmondta, elsőként látogatott a Maros-parti városba, s reméli, nem utoljára. – Munkában mindenképpen szeretném folytatni azt a tendenciát, hogy a kultúrát, a hagyományokat és a kapcsolatokat életben tartsam.

Seresné Dani Gizella már 22 éve él Makón. Erdélyből költözött át Magyarországra egyedül. Édesanyja és testvére még mindig a szülővárosukban él. Rendszeres résztvevője a Makói Román Nemzetiségi Önkormányzat programjainak, így nem volt kérdés, hogy a Szent György Napon ott lesz.

– Ilyenkor Romániában különböző csorbákat főznek marha és sertés húsból. Személy szerint én az utóbbit szeretem. Ez a leves hasonlít a magyarországi ragulevesre, azonban a csorbát savanyítják vagy ecettel, vagy citromsavval – fogalmazott Gizella. – Másodiknak tepsis csülköt burgonyával és párolt káposztával tálalnak fel.

navigate_before
navigate_next

A makói Szent György napi mulatságon tradicionális román zenékkel és táncokkal készültek. A vacsorát követően tombolával zárták az estét.