Hírek Makó

Meghosszabbították a Munkácsy és Pulitzer kiállítást

Április 30-ig látogatható a “A toll és az ecset hazai mesterei” című kiállítás a József Attila Múzeumban.

A tárlaton láthatók a 170 éve született Pulitzer különböző életkorú, karakteres portréfotóit, sőt a karrierje állomásait jellemző módon tükröző, róla készült karikatúrák is. De néhány fényképen megtekinthetők családjának tagjai is. Cikkek, könyvek, szakmai kiadványok sora dokumentálja a nem mindennapi pályát, a sajtó történetében véghezvitt, a személyéhez köthető újításokat, vívmányokat.

Kortársa, Munkácsy Mihály, a magyar festészet egyik legkiválóbb alakja a másik szereplője ennek a tárlatnak. Mintegy 25, személyéhez kapcsolható fotómásolat látható, melyek érzékletesen mutatják be a pályája csúcsán lévő mester élet- és munkakörülményeit. Szakmai háttérinformációnak is beillenek azok a képek, amelyek az emblematikus festmények (Siralomház, Golgota) modellbeállításait mutatják.

De igazi kincsnek számító Munkácsy-relikviák is helyet kaptak ezen a kiállításon: szemüvegei, ecsetei, belépőjegye a Párizsi Világkiállításra, bőrmappája, híres, majomfejes sétapálcája és esernyője, hálóköntöse és munkához viselt kabátja. Ezek mellett a művész hét eredeti rajza is látható, melyek közismertté vált festmények vázlatrajzai.

A kiállítás igazi szenzációja pedig egy eddig alig ismert Munkácsy-festmény,  Pulitzer feleségét, Kate Davist ábrázoló kép keletkezési körülményei jelentik ugyanis a kapcsolódási pontot a két magyar hírességek között: Munkácsy 1886-os amerikai látogatása során Pulitzer volt az őt fogadó bizottság vezetője, egyben művészetének lelkes támogatója. Otthonában is vendégül látta a festőt, és felkérte felesége portréjának elkészítésére. A festmény végül 1891-ben, Párizsban készült el, fénykép alapján.