Kék hírek Térség

Csipogott a kartondoboz, hallgatott a potencianövelő

10 tengelicet és 800 szem potencianövelőt találtak a pénzügyőrei egy Fordban. A madarakat, valamint a gyógyszert lefoglalták a járművet vezető férfi ellen feljelentést tettek.

A NAV munkatársai egy német rendszámú Ford személyautót ellenőriztek Röszkén. A járművet vezető német férfi és utasa elmondták, hogy bejelenteni való árut nem visznek magukkal. A pénzügyőrök a nyilatkozatot elfogadták, azonban a gépkocsi és a csomagok teljes átvizsgálása mellett döntöttek. A csomagtartó felnyitásakor egy „csipogó” kartondobozra lettek figyelmesek. A dobozban két kalitka volt, amelyben 10 kistestű madár utazott. Az autó vezetője elmondta, hogy a madarak kanárik, azokat Törökországban vásárolta saját részére.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrének előzetes szakvéleménye szerint az előkerült madarak tengelicek, amelyek hazánkban védettek, így behozatalukhoz engedély szükséges.

Az ellenőrzést tovább folytatva a csomagok közé rejtve, egy műanyag zacskókból, összesen 800 szem, VEGA*100 mg feliratú, Magyarországon nem engedélyezett potencianövelő gyógyszer került elő, melyet az autó utasa magáénak vallott.

A NAV pénzügyőrei a védett madarakat és a gyógyszereket lefoglalták, a férfi ellen természetkárosítás miatt feljelentést tettek a rendőrségen.