Hírek Térség

Átszűrték a palotaiak egészségét

Negyedik alkalommal rendezett egészségnapot ma a csanádpalotai városi tornacsarnokban a Makói Kistérség Egészségfejlesztési Irodája.

Forró Flóra – Csanádpalota

Renka Ágnes prevenciós nővér elmondta: negyvenen jelentkeztek előzetesen a vizsgálatokra, de vannak akik regisztráció nélkül is megjelentek. Tartanak testsúly és testmagasság mérést, amiből kiszámítják a testtömegindexet, ugyanezen az állomáson mérnek testzsír százalékot haskörfogatot és vérnyomást, illetve a dohányosoknál szén-monoxid szintet. Másik állomáson vércukor, koleszterin, triglicerid, LDL, HDL vizsgálat van, amihez egy kérdőívet is kapnak. Ezen kívül negyven éven felüli hölgyeknek csontsűrűség vizsgálatot, szintén a negyven éven felülieknek érszűkület rizikó, illetve anyajegy vizsgálatot is tartanak.

Ezek a megelőző vizsgálatok az előző év kivételével igen sok érdeklődőt mozgattak meg főleg az idősebb korosztályból, de fiatalabbak is egyre többen érdeklődnek.


Gyuris Ágnes második alkalommal látogatott el a szűrővizsgálatokra. Elmondta: minden vizsgálaton részt vesz, de leginkább a vércukor, a csontsűrűség és az anyajegy vizsgálatok érdeklik. Főleg a betegségek megelőzésére ügyel, igyekszik odafigyelni a helyes táplálkozásra. Nagyon örül, hogy ezeket a vizsgálatokat helyben meg tudják tartani, szerinte ez nagy segítség az itt élőknek.