Kék hírek Térség

111 illegális migráns Csanádpalotán

A román és a magyar rendőrök Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen egy teherautóban 111 illegális migránst találtak.
 
MH-Csanádpalota

A két ország határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrei tegnap nem sokkal 22 óra előtt vontak ellenőrzés alá egy román honosságú kamiont. Ennek során megállapították, hogy a jármű rakodóterében 111 illegális migráns bújt el és akart jogellenesen Magyarország területére bejutni. A magukat szír, iraki, iráni, afgán, indiai, valamint pakisztáni állampolgárnak valló, 45 férfiból, 24 nőből és 42 gyermekből álló csoport tagjai sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A további eljárást velük szemben a román hatóságok folytatják le.

Kihallgatása során a gépkocsivezető azt állította, fogalma sincs arról, hogy kerültek a migránsok a járműre, de útja során több kamionparkolóban is megállt.

A határrendőrök tiltott határátlépési kísérlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ellenük, a teherautó sofőrje ellen pedig bűnsegédlet gyanújával indult vizsgálat.

Huber Krisztián, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a magyar és a román rendőrök közösen ellenőrizték a határátkelőn a kamiont. Az ügyben az eljárást a román hatóságok folytatják le – tette hozzá.

Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon többször fogtak el olyan migránsokat, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.

A román bevándorlási hivatal az MTI érdeklődésére még csütörtökön azt közölte, nem vonja maga után automatikusan a menedékkérelem elutasítását, ha egy Romániában már nyilvántartásba vett menedékkérő megpróbálja illegálisan átlépni a román-magyar határt, hogy bejusson a schengeni övezetbe.