Makó Színes

Szakmák Éjszakája a makói iskolákban

A Návay, és a Galamb is csatlakozott idén az országos rendezvényhez. Az egész térségből érkeztek Makóra gyerekek, hogy megnézzék, mit lehet tanulni ezekben az intézményekben, illetve mit dolgozik pontosan egy-egy szakma képviselője.

Nagy Szabolcs – Makó

Mindkét makói iskolában este hatkor kezdődött a szakmák éjszakája, a HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola, és Kollégiumban az intézmény egész területén, összesen 15 helyszínt rendezkedtek be szakmák szerint.

– Változatos és interaktív programot szerettünk volna ma estére kínálni a diákoknak, hogy megismerhessék a nálunk oktatott szakmák érdekes oldalát. Rengetegen regisztráltak már a program előtt is, és nem csak Makóról. Ingyenes buszjáratot is biztosítottunk, hogy a térségből minél többen eljöhessenek – mondta el Kincses Tímea igazgató.

Ennek a rendezvénynek kimondott célja a pályaorientáció is, amely ma egyre fontosabbá válik, tudtuk meg a szakképzési centrum főigazgatójától.

– Nem csak szakmákat, tulajdonképpen életutakat mutatunk be ezzel. Olyat kell tudnunk ajánlani a szülőknek, ami a gyerekek képességét is figyelembe véve elérhető, hiszen a boldogulásuk múlik ezen. Olyan szakmákat kell választani, amit szeretni fognak majd, és amivel családjukat is el fogják tudni tartani – mondta Árva-Nagy Sándorné.

A térségből érkező gyerekek mindenesetre nagyon élvezték a játékos feladatokat, annak ellenére, vagy talán éppen azért, hogy késő estig lehetett barangolni az iskolában.

Majernyik Tamás Ambrózfalváról jött, nem bánja, ha csak éjfélre ér haza

– Nagyon sok mindent lehetett csinálni, rajzolni, fát fűrészelni, fadobozokat összerakni. Nekem a legjobban az tetszett, amikor alkatrészeket kellett szétszedni, aztán pedig összerakni – meséli a 12 éves Majernyik Tamás, aki Ambrózfalváról jött.

A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola idén először csatlakozott a Szakmák Éjszakájához, a nyílt napok mellett ezzel is fel szeretnék hívni a figyelmet a képzéseikre.

– Elsősorban azokat az általános iskolásokat várjuk, akik érdeklődnek a mezőgazdasági szakmák iránt, ezekben a témákban is készültünk. Mindent ki lehet próbálni, rácsodálkozhatnak a gyerekek a hatalmas gépekre, azt reméljük, hogy ettől sokan ihletet kapnak majd, és nálunk folytatják a tanulmányaikat – mondta Horváth Zoltán igazgató.

Az iskola betonpályáján nagy sikert aratott a drónok röptetése, a legtöbben mégis a traktorokra voltak kíváncsiak.

Kis Sándorék Székkutasról érkeztek.

– A fiunk már óvodás kora óta traktoros akar lenni. Nagyon szereti a gépeket, mi tanyán lakunk, a földet már szinte egyedül műveli. Azért jöttünk, hogy megtudjuk, milyen lehetőségek vannak számára, milyen szakmákat tanulhatna, ha Makóra jönne – tudtuk meg a székkutasi Kis Sándornétól, aki családjával jött el a Galambba.

Az intézményben egy érdekes kezdeményezést is kitaláltak. Aki akart, egy rózsatövet fogadhatott örökbe, amit saját kezűleg ültethetett el az iskola udvarán.

navigate_before
navigate_next

One Response

  1. Nagyon nagyon jól éreztem magam, pont, mint a Mentornapon is! Köszönöm az élményeket, az ajándékokat és a lehetőséget! Remélem máskor is lesz ilyenre lehetőségem!

Comments are closed.