Hírek Makó

Návays diákok a legjobbak között

Közel ötszáz tanuló közül került az ÁSZÉV a szolnoki döntőjébe az iskola két diákja. Luncz Lili a 16., Horváth Petra pedig a 21. helyen végzett, ezzel az intézmény eddigi legjobb eredményét érték el ezen a megmérettetésen.

Nagy Szabolcs – Makó

Összesen 486 diák vett részt az országos Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Versenyen, akik közül 30-an jutottak be a döntőbe. Köztük a HSZC Návay Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két 12. B osztályos tanulója.

– Ez a verseny tulajdonképpen az emelt szintű szakmai érettségi követelményeinek felel meg. A döntőben szóbeli és írásbeli vizsga is volt. Többek között üzleti tevékenységek elemzésében, bizonylat kitöltésben, ügyiratkezelésben, áruforgalmi tevékenységekben, és marketingben is bizonyítaniuk kellett a tudásukat – mondta el Risch Ilona, a lányok felkészítő tanára.

A kereskedelmi szakon tanuló diákok úgy látták, az előzetes felkészülésnek köszönhetően nem érték őket meglepetések a versenyen.

– Rengeteget gyakoroltunk a tanárnővel, nekem a számolós feladatok jobban mentek, a bizonylatkitöltés, és az iratkezelés azok kevésbé. Összességében nem volt annyira nehéz, mert magas óraszámban tanuljuk a szakmai tantárgyakat – mesélt a tapasztalatairól Horváth Petra, aki 21. lett.

Bár az érettségi alól mentességet ezen a versenyen nem lehetett szerezni, a lányok, ha a szakmájukban tanulnak tovább, a felvételinél többletpontot kaphatnak. Petra 25, Lili pedig 50 pont előnnyel indul.

Érem, és könyvjutalom is járt a helyezések mellé.

– Én mindenképpen itt maradok ötödéven az iskolában, bár még nem döntöttem el, hogy a kereskedelmet vagy a logisztikát választom. Egyelőre még az sem biztos, hogy továbbtanulok, mert elég versenyképes szakmánk van, amiben nem nehéz munkát találni – számolt be jövőbeli terveiről a versenyen 16. helyezést elért Luncz Lili.

Az iskola számára a diákok mostani eredménye azért is kiemelten fontos, mert ezen a versenyen korábban a 28. helyezés volt a legjobb, amit elértek, de azt is több mint 20 évvel ezelőtt.

– Nagyon büszkék vagyunk minden versenyen induló diákunkra. Egy iskola megítélése az alapján is történik, hogy a szakmában milyen eredményeket tudnak elérni, vagyis milyen felkészültségű diákok végeznek nálunk. Erre alkalmasak a tanulmányi versenyek, ezért mindig javaslom a tanárainknak, hogy minél több hasonló megmérettetésen vegyünk részt, mert ez növeli az iskola hírnevét, és mutatja az oktatásunk minőségét is – tudtuk meg Kincses Tímea igazgatótól.