Belföld Hírek

Jövőre a munkából élők járnak a legjobban

Ezt mondta a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiderült, hogy az internet és a hal forgalmi adója jövőre jelentősen csökken, s a kormány arra törekszik, hogy Paks fedezze a hazai áramfogyasztás felét, míg a másik fele zöld energiából származzon.

MH összeállítás

– Várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetést, melyet június 15-ig fogad el a parlament – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. – Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van. A jövő évi költségtervezet szerint azok járnak a legjobban, akik munkából élnek. Segít azoknak a családoknak, ahol a felnőttek dolgoznak, segít a munkakeresőknek és megvédi azokat akik munkában vannak és értéket teremtenek – mondta. Hozzátette, az adótörvényeket is benyújtják: jelentős egyszerűsítéseket céloznak meg, de fenntartják a béremelésekkel kapcsolatos célokat is. Így a minimálbér 138 ezer forintra emelkedik. Az internet áfája viszont 18-ról 5, a hal áfája 27-ről 5 százalékra csökken. A költségvetés kb. 80 százaléka megy el az állam működtetésre, 20 százalékot pedig a fejlesztésre fordítanak, 4 százalék fölötti gazdasági növekedéssel számolnak. A földértékesítésekből 130 milliárd folyik be, ezt az államadósság csökkentésére fordítják.

– Magyarország komoly támadás alá került, mivel Európában többségében vannak azok az erők, akik szerint a kontinens problémáit a bevándorlás oldja meg – mondta Lázár János. Hozzátette: ezek az erők Brüsszellel együtt meg akarják szervezni a bevándorlást. Az európai határ megvédhető, és az tesz jót, ha nem engedjük be az illegális bevándorlókat – mondta. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz: Ausztriát megdicsérte mert az unió állampolgárait a határon megállítják, Magyarország pedig büntetésben részesül, mert az illegális bevándorlókat megpróbálja megállítani. – Magyarország a lehetőségeihez képest igyekszik méltó körülményeket biztosítani a bevándorlási kérelmüket a határon megvárók számára – mondta, s visszautasította azokat a nemzetközi sajtóban megjelent támadásokat, miszerint náci haláltáborokra hasonlítanának a szerb határon lévő tranzitzónák.

– Politikai támadás alatt is állunk, az európai szocialisták megpróbálják a Brexit után térdre kényszeríteni az országot, jelentős részt át kellene adnunk az ország szuverenitásából. Magyarország az elmúlt hét év alatt konstruktív párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal, csak a migrációval kapcsolatban tér el az álláspontunk – mondta.

Lázár János elárulta: a kormány célja az ország energiafüggetlensége megteremtése, azaz, hogy Paks adja a hazai áramtermelés felét, míg a másik felét zöld-, elsőként napenergia. Paks bővítésének egyébként nincs semmilyen akadálya, az összes uniós engedélyt megvan. – Nem köteleztük el magunkat azzal, hogy a paksi fűtőanyagot Oroszországból szerezzük be – mondta.

A miniszter szólt arról is, hogy a nagy szolgáltatók jogköréből jelentősen elvonna a kormány, annak érekében hogy felgyorsuljanak például az ipari árammal kapcsolatos engedélyezési eljárások – a versenyképesség növekedése céljából. Javasolják, hogy az önkormányzat meg tudjon állapodni a beruházókkal az iparűzési adóval kapcsolatban is. Érdemben javítani akarják a szakképzést – szintén a versenyképesség növekedése érdekében. Több év alatt átalakítanák az Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy az adóügyeiket a polgárok és a cégek gyorsabban tudják intézni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a stratégiai kabineten döntöttek arról, hogy a kormány támogatja a civil törvényt. A kormány által támogatott szervezetekre teljes bevallási kötelezettség vonatkozik, míg körülbelül 100 külföldről támogatott szervezet esetében nincsen ilyen kötelezettség – mondta a miniszter. Hozzátette: ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor annak bevallása se legyen az.

Elmondta azt is, hogy máig összesen 204 ezer Nemzeti Konzultációs ívet küldtek vissza, mely kiállást jelent az ország mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.