Belföld Hírek

Jövőre a munkából élők járnak a legjobban

Ezt mondta a mai kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiderült, hogy az internet és a hal forgalmi adója jövőre jelentősen csökken, s a kormány arra törekszik, hogy Paks fedezze a hazai áramfogyasztás felét, míg a másik fele zöld energiából származzon.

MH összeállítás

– Várhatóan a jövő héten nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetést, melyet június 15-ig fogad el a parlament – jelentette be Lázár János a mai kormányinfón. – Magyarországon stabilitás és kiszámíthatóság van. A jövő évi költségtervezet szerint azok járnak a legjobban, akik munkából élnek. Segít azoknak a családoknak, ahol a felnőttek dolgoznak, segít a munkakeresőknek és megvédi azokat akik munkában vannak és értéket teremtenek – mondta. Hozzátette, az adótörvényeket is benyújtják: jelentős egyszerűsítéseket céloznak meg, de fenntartják a béremelésekkel kapcsolatos célokat is. Így a minimálbér 138 ezer forintra emelkedik. Az internet áfája viszont 18-ról 5, a hal áfája 27-ről 5 százalékra csökken. A költségvetés kb. 80 százaléka megy el az állam működtetésre, 20 százalékot pedig a fejlesztésre fordítanak, 4 százalék fölötti gazdasági növekedéssel számolnak. A földértékesítésekből 130 milliárd folyik be, ezt az államadósság csökkentésére fordítják.

– Magyarország komoly támadás alá került, mivel Európában többségében vannak azok az erők, akik szerint a kontinens problémáit a bevándorlás oldja meg – mondta Lázár János. Hozzátette: ezek az erők Brüsszellel együtt meg akarják szervezni a bevándorlást. Az európai határ megvédhető, és az tesz jót, ha nem engedjük be az illegális bevándorlókat – mondta. Kiemelte, hogy az Európai Bizottság nyíltan kettős mércét alkalmaz: Ausztriát megdicsérte mert az unió állampolgárait a határon megállítják, Magyarország pedig büntetésben részesül, mert az illegális bevándorlókat megpróbálja megállítani. – Magyarország a lehetőségeihez képest igyekszik méltó körülményeket biztosítani a bevándorlási kérelmüket a határon megvárók számára – mondta, s visszautasította azokat a nemzetközi sajtóban megjelent támadásokat, miszerint náci haláltáborokra hasonlítanának a szerb határon lévő tranzitzónák.

– Politikai támadás alatt is állunk, az európai szocialisták megpróbálják a Brexit után térdre kényszeríteni az országot, jelentős részt át kellene adnunk az ország szuverenitásából. Magyarország az elmúlt hét év alatt konstruktív párbeszédet folytatott az Európai Bizottsággal, csak a migrációval kapcsolatban tér el az álláspontunk – mondta.

Lázár János elárulta: a kormány célja az ország energiafüggetlensége megteremtése, azaz, hogy Paks adja a hazai áramtermelés felét, míg a másik felét zöld-, elsőként napenergia. Paks bővítésének egyébként nincs semmilyen akadálya, az összes uniós engedélyt megvan. – Nem köteleztük el magunkat azzal, hogy a paksi fűtőanyagot Oroszországból szerezzük be – mondta.

A miniszter szólt arról is, hogy a nagy szolgáltatók jogköréből jelentősen elvonna a kormány, annak érekében hogy felgyorsuljanak például az ipari árammal kapcsolatos engedélyezési eljárások – a versenyképesség növekedése céljából. Javasolják, hogy az önkormányzat meg tudjon állapodni a beruházókkal az iparűzési adóval kapcsolatban is. Érdemben javítani akarják a szakképzést – szintén a versenyképesség növekedése érdekében. Több év alatt átalakítanák az Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy az adóügyeiket a polgárok és a cégek gyorsabban tudják intézni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a stratégiai kabineten döntöttek arról, hogy a kormány támogatja a civil törvényt. A kormány által támogatott szervezetekre teljes bevallási kötelezettség vonatkozik, míg körülbelül 100 külföldről támogatott szervezet esetében nincsen ilyen kötelezettség – mondta a miniszter. Hozzátette: ha nem szégyen külföldről elfogadni pénzt, akkor annak bevallása se legyen az.

Elmondta azt is, hogy máig összesen 204 ezer Nemzeti Konzultációs ívet küldtek vissza, mely kiállást jelent az ország mellett.