Makó Színes

Ezekre figyeljen, ha kerékpárra pattan!

Ha a téli pihenő után előkerülnek a garázsból a biciklik, nem árt átnézetni őket szakemberrel. Évente egy kisebb szervizet olcsóbban meg lehet úszni, mint ha mindent ki kell cserélni rajta. Figyeljünk a kötelező alkatrészekre is, ha nem szeretnénk büntetést.

Nagy Szabolcs – Makó

Novembertől februárig csak a legkitartóbbak használják folyamatosan a kerékpárokat, tavasszal viszont egyre többen veszik elő újra a biciklit, hogy munkába, vagy éppen kirándulni menjenek vele. Olcsó, és gyors közlekedési eszköz, viszont ezt is karban kell tartani, ha nem akarunk balesetveszélybe kerülni.

Legelőször is a gumik állapotát kell ellenőrizni, mert ha kopott, vagy szét van repedve, bármikor kidurranhat alattunk. A fékek, a világítás, a láncok állapotának felmérését, vagy éppen a csapágyak zsírba tételét viszont nem árt szakemberre bízni. Hogy ez milyen időközönként szükséges a használattól is függ, de évente egyszer akkor sem árt átnézetni, ha nem érzékelünk komoly problémát, tudtuk meg a Csanád vezér téri Neumann Motor és Kerékpárboltban.

– Van olyan, aki elhozza, és azt mondja, hogy az egészet nézzük át, mert évek óta nem volt hozzányúlva. Az nekünk is rossz, mert úgy össze vannak rohadva rajta a dolgok, hogy alig lehet szétszedni. Nem mennek vele, eltelik öt-hat, vagy akár tíz év is, és azt mondják nem értik miért ment tönkre, pedig ezen nincs mit csodálkozni – meséli Erdei Gábor.

Sokan ilyenkor vásárolnak új biciklit is, vagy éppen a gyerekek által kinőttet cserélik le, ahogyan a Veréb család is, akik ott jártunkkor tértek be a kerékpárboltba.

– A színe és formája teljes mértékben a fiam választása lesz, de mindenképpen kontrafékes biciklit keresünk. Természetesen tetetünk rá sárvédőt, meg világítást is, és mindent, amit a szabályok előírnak, mert fő a biztonság – mondja Veréb László, aki a fiával, Mátéval jött vásárolni.

Veréb László és fia együtt vásárolnak biciklit.

A kerékpárokra vonatkozó KRESZ előírások alapján egyébként a biztonságos közlekedéshez a következő tartozékoknak kell rajta lennie a bicikliken, vagy rajtunk:

– megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés

– két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, amelyek közül az egyik a hátsó, a másik az első kerékre hat

– egy első, és egy hátsó lámpa (megengedett a ruházaton is), amelyek folyamatos vagy villogó fényt biztosítanak, és sötétben vagy tiszta időben is legalább 150 méterre ellátszik

– piros színű, hátsó fényvisszaverő prizma, amely nem lehet háromszögletű

– legalább az első keréken, legalább kettő, borostyán sárga, kétoldalas küllőprizma (vagy a gumi két oldalán fényvisszaverő csík)

– hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet (tehát duda, vagy kürt, és hasonlók nem)

– fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül, éjszaka, rossz látási viszonyok között