Makó Színes

Drámai mentőakció egy makói erkélyről

Egy rigócsalád nem mindennapi mentőakciója egy makói erkélyen.

Szabó Anita – Makó

Nem mindennapi jelenet fogadott hazatérve munkából. A kiteregetett ruhákat akartam beszedni az erkélyen lévő szárítóról, amikor ideges és idegen mozgásra figyeltem fel a kövezeten. Egy rigófióka próbált kétségbeesetten kikeveredni szorult helyzetéből. Csak a fantáziámra hagyatkozhatom, mivel a történés közepébe csöppentem, de feltehetően egy balul elsült repülőlecke miatt landolhatott ott, ahol egyikőnk sem szerette volna. Ő azért, mert nem tudott kiszabadulni, én pedig a madárfóbiám miatt. (Lehet fanyalogni, én pont így érzek, mikor valaki fél a póktól, kígyótól, egértől stb., mert én meg azoktól nem.) Szóval, csak az ablakon keresztül drukkoltam, hogy legyen elég esze a rigónebulónak és ügyesen oldja meg a helyzetet. De nem hagyott nyugodni a dolog, ezért a biztos helyről mindig néztem, hol tart a kivitelezés. Ám a riadt fel-alá futkosást és az ezerszer kipróbált zsákutcákat járva, szegény egyre csak hangosabban csivitelt.

 

navigate_before
navigate_next

A mentőakció néhány képkockán.

És ekkor, történt valami, ami mindkettőnk számára reményt keltő volt. Az erkély utca felőli üveges részén először – feltehetően – az anyukája, majd a rigó apuka is megjelent. A mama hozta az élelmet a csőrében és ügyesen manőverezve mindig be-bejött hozzá, sugallva, tartson ki. A papa pedig a megoldást kereste és próbálta madárnyelven elmagyarázni, mit kellene csinálni a kis oktondinak. Fel-felrepült és csak azt várta, hogy utánozza le a mozdulatait a kicsinye. A szülők idegesen, féltve munkálkodtak együtt a szabaduláson.

A sokadik sikertelen próbálkozás után, körülbelül fél óra elteltével, biztató lépések történtek. Rájött a kópé rigója, hogy először a napernyő tartójára, utána a kerti székre, végül az erkély korlátjára szállva vezet az út a szabadba. Ahonnan hessentő mozdulatomra a fenyő ágára sikerült az átlendülés. A trió ez követő hangzavara immár a boldog megkönnyebbülésé volt.

Én, aki nem kedvelem a szárnyasokat, nagyon elérzékenyültem. Mert pont úgy zajlott minden, mint az életben. Nem gondoltam volna, hogy pont a madarak adják majd a legnagyobb tanítást a családról.