Makó Színes

Az energiatakarékosság fontosságáról tanultak a Galamb diákjai

Holnap adják át a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola megújult épületét. Ennek apropójaként csütörtök délelőtt Süli-Zakar Tímea, egyetemi adjunktus tartott előadást az energiatakarékosság fontosságáról.

Gajáta Fanni – Makó

Már egészen fiatal korban fontos felhívni a figyelmet az energiatakarékosságra és környezettudatos életre. Ezért is vehettek ma is részt általános és középiskolás diákok dr. Süli-Zakar Tímea egyetemi adjunktus előadásán. A Szegedi Tudományegyetem pedagógusa elmondta, ha odafigyelünk a tudatos és takarékos életmódra, akkor a kiadások csökkennek, illetve a környezetet is védjük.

– A mai modern kor felnőttjének nagyon nehéz hozzászoknia az energiatakarékossághoz és a környezettudatossághoz, ezért is fontos, minél fiatalabb korban beszélni ezekről. Ezt a témát meg lehet fogni gyereknyelven, így az életük részének fogják tudni a környezetvédelmet is – fogalmazott a szakember. – Kényelemből nagyon sok energiát pazarlunk el: például a középiskolások szemszögéből a mobiltelefonok, számítógépek és tabletek töltése, használata. Ezeknek az energiacsökkentett üzemmódra való átállítása is lehet egy megoldás, amellyel hozzájárulhatnak az energia spórolásához.

A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola tanulója, Széles György odafigyel a környezetére. A magyarcsanádi fiú elmondta, szereti és védi az élővilágot.

– Megpróbálok takarékoskodni a vízzel és az árammal is. Például csak annyit iszok, amennyit kívánok, illetve a tévét és a lámpát is csak akkor kapcsolom fel, amikor szükségem van rá. Szelektív gyűjtöm a hulladékot is – árulta el György.