Hírek Makó

A vészkorszak makói áldozataira emlékeztek

A holokauszt emléknapján a makói zsinagógában csendes megemlékezést tartottak, majd a „Kis élet menete” résztvevői megkoszorúzták Kecskeméti Ármin neológ főrabbi emléktábláját. A Makói Zsidó Emlékjelnél Farkas Éva Erzsébet polgármester emlékezett az áldozatokra.

Korom András – Makó

A zsinagógában késő délután Urbancsok Zsolt, a dr. Kecskeméti Ármin Baráti Társaság elnöke idézte fel, hogy 13 esztendeje emlékeznek Makón erre a napra. Majd Simon Hajnalka, a makói zsidó hitközség vezetője mondta el, hogy ma az apátfalvi iskola 7.-es diákjainak tartott órát a holokausztról, melyen a nagyapja naplójából is felolvasott részleteket. Mint mondta: az így átéltek hatására az óra végére a diákok jókedve elszállt, a helyébe szomorúság költözött.

navigate_before
navigate_next

A zsinagógából induló „Kis élet menete” a Kecskeméti Ármin emléktáblához vezetett, melynél Urbancsok Zsolt idézte fel az 1944-ben mártírhalált halt főrabbi alakját és munkásságát, hangsúlyozva, hogy emberként és tudósként is példa a mai emberek számára. A mintegy 30-40 fős menet innen a Csanád vezér téri Makói Zsidó emlékjelhez vezetett, melynél Farkas Éva Erzsébet polgármester idézte fel a makói zsidóság vészkorszakbeli sorsát, hangsúlyozva, nem csak zsidók, de makói polgárok vesztek oda.

A résztvevők – köztük Ferge Zsuzsa szociológus – végül koszorút helyeztek el az emlékjelnél, illetve kövekkel rótták le kegyeletüket.