Hírek Makó Színes

A tavasszal együtt megjöttek a kullancsok is

Emberre, és állatra is veszélyes kórokozókat terjeszthetnek ezek a rovarok, így nem árt óvatosnak lenni, ha a szabadban járunk. A speciális kullancscsipesz mindössze pár száz forint, állatoknak nyakörv, vagy tabletta is kapható.

Nagy Szabolcs – Makó

Németh Fanni fél éves kutyusát, Zarát hozta a makói Kisállat Ambulanciára. A fiatal lány ellenőrzésre érkezett, de a kullancsok elleni védekezésre is vitt gyógyszert.

– Eddig még szerencsére nem volt benne kullancs, de jobb félni, mint megijedni. Szeret a fűben hemperegni, úgyhogy mindenképpen meg akartam kérdezni, hogyan kell ez ellen védekezni – mondja a kutyatulajdonos.

Komoly betegségeket okozhatnak.

Az elővigyázatosság nagyon is indokolt, mert komoly fertőzéseket terjesztenek ezek a rovarok. Az állatok esetében a legismertebb a babéziózis. Ha nem vesszük észre időben a csípést, ebbe bele is pusztulhatnak a kisállatok.

– Ez a betegség a vörös vérsejteket támadja meg, amelyeknek a szerepe, hogy az oxigént szállítsák a vérben. A kullancscsípés után két-három napon belül jelentkezhetnek a tünetek. Ha magas láz alakul ki, illetve a vizelet nagyon bebarnul, az egyértelműen ennek a jele. Időben felfedezve gyógyítható, de elég komoly veseproblémákat tud okozni – tudtuk meg Dr. Csányi Tivadar állatorvostól.

A speciális kullancscsipesz mindössze pár száz forint.

A nem lakásban tartott kutyáknak, macskáknak mindenképpen ajánljuk a kullancs elleni védekezést. Ez történhet nyakörv, tabletta, vagy bőrre csepegtethető gyógyszer formájában is. Az embereknél a fertőző agyhártyagyulladás ellen ajánlott a védőoltás, szerencsére a leghírhedtebb betegség, a Lyme-kór a térségünkben nem nagyon fordul elő, tudtuk meg dr. Domokos Mária makói háziorvostól.

– Akik rendszeresen járnak szabadba, azoknak nagyon ajánlott a védőoltás, illetve nézzék át egymást. Ha valakiben kullancsot találunk, lehetőleg ne kezdjük el kézzel kiszedni, mert az a legrosszabb, a beszakadt fejét sokkal nehezebb eltávolítani. A patikákban néhány száz forintért lehet venni speciális csipeszt, ha ilyen nincs, akkor inkább keressünk ügyeletes orvost – figyelmeztetett a háziorvos.