Színes Térség

Az apátfalvi gyerekek is fellépnek a Tértáncon

Június 10-én a Hősök terén a tolerancia jegyében fog táncolni mintegy 500 gyermek. A Tértáncban az apátfalvi Dózsa György Általános Iskola tanulói is fellépnek. 70-en gyakoroltak tegnap a Faluházban.

MH – Apátfalva

Három évvel ezelőtt Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar egyik alapítója és zenei igazgatója találta ki, hogy egyik nyári nagy koncertjükön közel 500 gyermek is lépjen fel, az ország különböző pontjairól. Ebben az évben az apátfalviak mellett Berettyóújfaluból és Karcagról is hívtak meg táncosokat. Szerdán mintegy 70-en gyakoroltak.

– Január óta próbálnak arra a táncra, amelyet elő fognak adni júniusban a Hősök terén. Heti egyszer minden iskola, illetve csoport, akik vállalták a fellépést, gyakorolnak. Amellett, hogy külön is készülnek, szerettünk volna tere adni nekik, hogy regionális szinten is megismerhessék egymást. Így júniusban nem idegen arcok találkoznak, hanem már ismerni fogják egymást – tudtuk meg Juszt Anitától, a Budapesti Fesztiválzenekar ifjúsági koordinátorától.

Nemrégiben a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány is csatlakozott ehhez a fellépéshez. Azóta a tértánc lényege az, hogy összehozza az ország különböző településein, különböző társadalmi és helyzetben lévő gyerkőceit. Ezért is zajlik tolerancia, az elfogadás jegyében a Tértánc nevet kapott produkció.

– Legjobban az utazás tetszett ebben a programban, ezért is jelentkeztem rá – árulta el a 13 éves Mátó Domonkos. A hetedik osztályos tanuló főleg a rockot szereti, de bármilyen zenére szeret táncolni. Jelenleg ukulelén tanul. – Tudom, hogy mambózni is fogunk majd.

A gyerekek június 9-től egy közös táboron vesznek részt, ahol mind az 500 gyerek ott lesz és gyakorolnak a fellépésre. Másnap, a Hősök terén lesz a koncert, amelyen a diákok is fellépnek. Leonard Bernstein: West Side Storyából szimfonikus táncokat adnak elő.