Makó Sport Színes

Mokkával versenyzik Blanka

Rajtengedély vizsgájára készül a 16 éves Kiss Blanka. A makói lovas három éve lovagol. Mokka nevű lovával szép eredményeket ért már el. Blanka életében fontos a sport, tanulmányai után az egészségügyben dolgozna.

Gajáta Fanni – Makó

A 16 éves Kiss Blanka három éve kezdett el lovagolni fogathajtó nagybátyja hatására. Bár a makói lány allergiás a lovakra, a hobbijáért mindent megtesz. Blanka elárulta, mindig is szerette a díjugatást nézni a tévében vagy az interneten, ezért is gondolt arra, hogy belevág ebbe a sportba. Szülei támogatták ezt az ötletet, s mindent megtesznek, Blanka és Mokka érdekében.

– Három éve iskolalovon kezdtem, csak sima futószárazás, utána kezdtem szabadon. A következő fokozat a díjugratás lett. Két éve foglalkozom azzal a lóval, mellyel versenyzek. Együtt fejlődünk, mivel ő is fiatal – árulta el Blanka.

Társa, a 7 éves Mokka egy gidrán apaságú, magyar félvér anyaságú ló. Bár főleg hobbiló, azonban ugratásban is igyekszik a legjobbat nyújtani.

– Amikor szabadidőm engedi, hetente négyszer-ötször lejövök a lovardába. Edzésünk van, ugratunk, vagy csak simán lemozgatjuk a lovakat. Kicsit bonyolult összeegyeztetni a tanulást lovaglással, de ha lejövök, igyekszek hazamenni, hogy tanulni tudjak. A hétvégéket itt szoktam tölteni a lovardában, ahogy az időm engedi – fogalmazta a lovas lány.

Blanka a versenyek rendszeres résztvevője. Az utóbbi szezonban a szabadidős díjugratásban indult Mokkával. Április 15-én lesz a rajtengedély vizsga, ahol elméleti és gyakorlati feladatok is lesznek, s ezt követően 90 centin, illetve 1 méteren versenyezhetnek majd. A makói pályán is jó eredményeket ért el már: első, második és hatodik helyezéssel térhetett haza.

Blanka jelenleg a József Attila Gimnázium 10. osztályos tanulója. Mivel egészségügyi irányba szeretne továbbtanulni, ezért biológia fakultációra jár. A családi hagyományt is szívesen vinné tovább, hiszen az állatorvosi pályán is gondolkozott. A lovaglás mellett síelni szeret még, de a sport az első helyen áll az életében.

– A jövőben mindenképpen szeretnék a lovakkal foglalkozni, versenyezni, illetve egyetem után is visszatérnék, ha a tanulmányok ideje alatt nem tudnék foglalkozni velük – mondta Blanka.

A versenyidőszak még csak most kezdődik majd. Blanka szeretné megyei versenyt megnyerni, ám hozzátette, Mokkával az a célja, hogy a pályáikon jól szerepeljenek.