Hírek Makó

Már óvoda előtt felmérik a gyerekek beszédfejlődését

Már a 3 éves gyerekek logopédiai felmérését is el kell végezni, mert a beszédfejlődés kihat a gondolkodásra is – derült ki a pedagógus szakszolgálat logopédusai mai, makói egyeztetésén.

Nagy Szabolcs – Makó

A Csongrád Megyei Pedagógia Szakszolgálat valamennyi munkatársa részt vett azon a szakmai fórumon, amelyet Makón tartott a munkaközösség. A találkozó aktualitását a szakemberek munkájára is hatással lévő törvényi szabályozás megváltozása adta.

– Most már nem csak az 5 éves, hanem a 3 éves, óvodába kerülő gyerekek nyelvi fejlettségének szűrését is el kell végeznie a szakszolgálatnak, erről tájékoztattuk a megyében dolgozó logopédusokat, illetve ehhez egy eljárásrendet is kidolgozunk – tudtuk meg Kisné Takács Emesétől.

A pedagógiai szakszolgálatok egyik részfeladata ez,tette hozzá a munkaközösség vezetője, ami azt jelenti, hogy három évestől egészen középiskolás korig részt vehetnek beszédterápiában a rászoruló gyerekek. Erre sor kerülhet a szakszolgálatok néhány tagintézményében is, de a megyében az a jellemzőbb, hogy a logopédusok mennek ki a településeken lévő óvodákba, iskolákba.

A két és fél, három éves gyerekek esetében a korai nyelvi szűrést alkalmazzák, amely nem elsősorban a gyerekek vizsgálatát jelenti, hanem egy szülők által kitöltött teszten alapul. A nyelvi fejlettség mérése azért fontos ebben a korban, mert a gondolkodás és a kommunikáció együtt fejlődik. Ha időben felismerik a hiányosságokat, akkor elkerülhető, hogy a gyerekek tanulási zavarokkal kerüljenek az iskolába.

– Maga a teszt teljesen egyértelmű kérdéseket tartalmaz, de a szülők mellett a kitöltéskor szakember is ott van. A legfeltűnőbb a gyereknél az, ha három évesen egyáltalán nem beszél, de már egy két éves kisgyereknek is minimum 50 szónak, három éves korára pedig 1200-1400 szónak kell szerepelnie a szókincsében. Ha ez nem történik meg, akkor már a beszédfejlődés késéséről beszélünk – mondta Varga D. Gabriella logopédus.

Emellett a toldalékok rossz használatára, a nem megfelelő szórendre sem árt felfigyelni, ugyanis nemzetközi kutatások alapján jelenleg 7-12 százalék azoknak a gyerekeknek az aránya, akiknek nem megfelelően fejlődik ki a beszéde.