Makó Színes

A nap kérdése: Hogyan készülünk a húsvétra?

Van, aki régen nem látott rokonát várja haza, van aki szűk családi körben ünnepel. Arról érdeklődtünk ki, mivel tölti a húsvétot. A locsolkodni úgy tűnik egyre kevesebben mennek már, de a terített asztal nem hiányozhat sehonnan.

Nagy Szabolcs – Makó

Nagy László, szobafestő: – Én egyre kevesebbszer járok locsolkodni, inkább szűk családi körben töltjük a húsvétot. Most alig várom már, mert a fiamék jönnek haza Győrből. Nagyon ritkán látjuk, így ezt a pár napot inkább a beszélgetésre fogjuk használni, természetesen terített asztal mellett.

Hári Sándor, szakoktató: – Gyerekkoromban jobban élt a locsolkodás hagyománya, ma már engem sem vonz annyira. A kajákból viszont nem engedünk, a közös családi ebéd fontos ilyenkor is. Legyen az asztalon sonka, kolbász, tojás, és, ha egy mód van rá, akkor mindenképpen házi, ne a multiban vásárolt termék, mert az soha nem lesz olyan finom.

Horváth Varga Sándorné, óvodapedagógus: – Mi figyelünk a hagyományokra, a kisfiam az édesapjával megy locsolkodni, a lányommal pedig tojást festek és főzünk. Szerintem ezek fontos részei az életünknek és a gyerekek csak akkor ismerik meg a hagyományokat, ha megmutatjuk nekik. Az óvodában ahol dolgozom, ott is szoktunk húsvéti programot tartani, nagyon szeretik is a kicsik.

Antal Zoltánné, GYES-en lévő anyuka: – A nők számára nem a pihenésről szól ez az ünnep, de én szeretem, ha jönnek hozzánk a locsolkodók. A hagyományos ételeket sütünk-főzünk ilyenkor és családi körben ünnepelünk.