Makó Színes

A Makói Medáliák díjazottja tartott irodalomórát a Návayban

A Makói Medáliák díjas Nagy Hajnal Csilla volt a szakközépiskola mai vendége. A szlovákiai magyar költőnőnek még szokatlan a szereplés, de természetesnek tartja, hogy egy művésznek önmagát is reklámoznia kell.

Nagy Szabolcs – Makó

A Makói Medáliák idei díjazottjának verseit 2011-ben publikálták először irodalmi lapokban. A tavaly megjelent első önálló kötete is, ebből olvasott verseket a diákoknak. Magával hozta kedvenc hangszerét, egy ukulelét is, a műveit ugyanis alkalmanként meg is zenésíti. Ettől függetlenül, mint mondja, az igazi szerelem mindig is a költészet lesz számára.

– Sosem volt számomra kérdéses a költészettel való foglalkozás, nem tudom nélküle elképzelni az életemet. Amióta tudok írni, azóta vannak verseim is. Viszonylag szerencsés vagyok, mert fiatalon bekerültem egy olyan körbe, ahol kifejezetten pályakezdőknek segítenek, de keményen dolgoztam is érte, rengeteg helyre elküldtem az írásaimat, és sok visszautasítást is kaptam. – mondja Nagy hajnal Csilla.

A költőnő szerint sok kortárs szerző nem szívesen reklámozza saját műveit, pedig erre szükség van. Számára is kissé szokatlan még az ilyen szereplés, de mint mondta, ő maga nem minősíti a műveit, csak azt szeretné, ha minél szélesebb körben eljutna a közönséghez.

– A rendhagyó irodalomórán a diákok így személyesen is tudnak találkozni kortárs szerzőkkel. A klasszikus irodalom mellett ennek mindenképp helye kell, hogy legyen az oktatásban. Egyébként erre a tananyagban, és választható érettségi tételként van is lehetőség, amit én jónak is tartok.– mondta Kincses Tímea, a Návay tagintézmény-vezetője arról, miért hívták meg a költőnőt az iskolába. Hozzátette: a később is szeretnének minél több hasonló találkozót szervezni a diákoknak, legközelebb a József Attila-díjas költő, író Grecsó Krisztián lehet a Návay vendége.