Hírek Makó Színes

Nagy Hajnal Csilla kapta a Makói Medáliák díjat

A Magyar Költészet Napján vehette át a Makói Medáliák díját Nagy Hajnal Csilla. Délelőtt verskeresőt szerveztek a könyvtárban, majd szavalóversenyen vehettek részt a diákok. A programot Lukács Sándor estje zárta.

Gajáta Fanni – Makó

József Attila szobrának megkoszorúzásával, illetve a Szépség koldusa a gimnázium melletti járdán lévő vas változatánál virágokkal emlékeztek meg a Költészet Napjáról. Minden évben, április 11-én adja át a városvezetés a Makói Medáliák díjat egy elsőkötetes írónak. Ebben az évben a kuratórium Nagy Hajnal Csillának ítélte az elismerést, amelyet a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, a díjat fontosnak tartja a városvezetés, ugyanis a képzőművészeti ágakat és a kultúrát is kiemelten támogatják már 2014 óta.

Bíró-Balogh Tamás kuratóriumi tag elárulta, idén nehéz döntés volt kiválasztani azt az elsőkötetes fiatalt, aki a legjobb, ugyanis erős volt a mezőny. Véleménye szerint Nagy Hajnal Csilla verseinek sajátos és komoly hangvétele van.

Nagy Hajnal Csilla a Miért félünk az őrültektől? című kötetével érdemelte ki a díjat és az elismerő szavakat. A fiatal alkotó már gyerekkora versel, azonban 6-7 éve kezdett komolyabb hangvételű alkotásokat írni. Charles Bukowski, Lovasi András és Izsó Zita hatottak rá nagyon. Kötetét két évig szerkesztette, Németh Zoltán, Csillag Lajos és Guzsák Klaudia közreműködésével.

navigate_before
navigate_next

– Jelenleg egy prózaköteten dolgozok, amelynek a felénél tartok és igazából évekkel ezelőtt kezdtem el. A közeljövőben még nem valószínű, hogy megváltozik az egykötetes státuszom, viszont semmiképp sem szeretném abbahagyni azt, amit elkezdtem. Természetesen versköteteket is fogok megjelentetni – nyilatkozta a díjazott.

Gilinger Boglárka, a József Attila Gimnázium diákja díjazott versét, a Zenedoboz című versét olvasta fel az átadáson. Az estet Lukács Sándor estje zárta, aki a magyar klasszikusok mellett saját művekkel is készült.