Hírek Makó

Makói vállalkozásokat tájékoztattak a duális képzésről

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fórumán a szakember-utánpótlás lehetőségeit mutatták be a vállalkozásoknak. A duális képzéshez való csatlakozás számos előnnyel jár, ám nem bombabiztos megoldás.

Nagy Szabolcs – Makó

Csongrád megyében mintegy 3 ezer diáknak van már tanulói szerződése cégekkel, ez a szakmát tanuló fiataloknak közel 70 százaléka. Maximum 2 és fél tanévet lehetnek így gyakorlaton a diákok, ez alatt az idő alatt pedig naprakész tudással gazdagodnak.

– A gyakorlati képzőhely a saját elvárásai szerint tudja tanítani, szocializálni a fiatalokat. Ez nem csak egy szakmai tudás, hanem a munkavállalásba, a munkaerőpiacra történő bevezetése is a diákoknak, ami így nevelő munka is egyben. Kereskedelemben, iparban, vendéglátásban kiválóan működik ez a modell, de ma már az egészségügyben, az ápolókkal is kötnek tanuló szerződést, erre korábban nem volt példa. Egyre több ágazat tudja megtalálni a helyét a duális képzés keretein belül is – mondta el Horváth Gábor, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője.

A makói bútorgyártó Duocor Ipari Bt. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, elsősorban arra törekednek, hogy megtartsák a jelenlegi munkavállalókat, mert az kevesebbe kerül, mint helyettük felvenni valakit. A nyugdíjba menő alkalmazottakat viszont mindenképpen pótolniuk kell. A szakképzésbe való belépés viszont plusz költséget jelent, hiszen a gyakornokok mellé megfelelő szakember kell. Ezt állami normatívából térítik meg számukra.

– Amennyiben átveszünk az államtól az olyan terheket, mint a szakemberek képzése, akkor jogos elvárás, hogy legalább ne fizessünk rá. Profitorientált gazdasági vállalkozás vagyunk, befizetjük a szakképzési hozzájárulást és a rengeteg adót. Ha ebből valamit visszaad az állam, az jó a cégeknek, és jó a tanulóknak is. A tapasztalat azt mutatja, hogy így működik, ezért örömmel veszünk benne részt – mondja Gábor Zoltán.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: azok a fiatalok, akiket kiképeznek, jó esetben náluk kezdik meg a pályájukat, ám erre nincs garancia, ezt minden vállalatnak tudomásul kell vennie.