A makóiak révén a magyar, az izraeli nagykövet révén a zsidó, illetve az amerikai nagykövetség tanácsosa révén az amerikai nemzet is fejet hajtott ma a 170 éve Makón született Pulitzer József, amerikai újságkirály emléke előtt. A múzeumban nyílt kiállítás is róla és barátjáról Munkácsy Mihályról szólt.

Korom András – Makó

Ma délelőtt a Korona nagytermében, a Pulitzer emléknapok alkalmából  rendezett konferencián Farkas Éva Erzsébet polgármester, azt mondta Pulitzerről, hogy Makó büszke a város szülöttére, aki Amerikában teremtette meg a modern újságírás alapjait.

Yossi Amrani, Izrael budapesti nagykövete arról beszélt, hogy Pulitzer egész pályafutása alatt folyamatosan törekedett arra, hogy képezze magát, folyamatosan harcba szállt, hogy meghódítsa az előtte álló határokat, soha nem volt hajlandó elfogadni az őt körülvevő korlátokat. Ahhoz. Hogy sikeres emberé váljon, a nemzetközi újságírás ikonja legyen, nagyon rögös utat kellett bejárnia. – Hagyjuk, hogy a saját eltökéltségünk szárnyai felemeljenek bennünket és újabb és újabb horizontokat hódítsunk meg – tette hozzá.

Felidézve Pulitzer József akadályokat nem ismerő alakját, Eric Watnik, a budapesti amerikai nagykövetség sajtó és kulturális tanácsosa, azt mondta: – Amerikaiként büszkék vagyunk arra, hogy az első, melyeket a kormányunk biztosított: a gondolkodás, a hit és a békés önkifejezés joga volt. Úgy élünk, hogy nem félünk a kormány megtorlásától, de teljes mértékben elvárjuk, hogy ezeket az alapvető személyes jogainkat meg megvédje.

Csillag András, Pulitzer kutató, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai tanára pedig arról beszélt, nem egy, hanem három évfordulót is ünneplünk, hiszen 170 éve született Pulitzer József, századik éve adják ki a róla elnevezett díjat és tavaly ősszel volt az évfordulója, hogy Pulitzer és Munkácsy találkoztak. Hozzátette: a 17 éves korában kivándorolt Pulitzer szédületes karriert futott be, az amerikai polgárháború lovaskatonájából végül kongresszusi képviselő lett, illetve az egyik legbefolyásosabb politikai napilap tulajdonosa.

Az előadásokat követően a résztvevővők megkoszorúzták Pulitzer, a Csipkesor előtti szoborparkban álló mellszobrát, majd szülőháza Úri utcai emléktábláját.

Ezt követően átsétáltak a József Attila Múzeumba, ahol Andó György, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója nyitotta meg „A toll és ecset hazai mesterei” című kiállítást, benne Munkácsy festményét Pulitzer József feleségéről.

Az ünnepség záró aktusaként a múzeumban mutatták be Csillag András és Halmágyi Pál: Pulitzer József emlékezete című kötetét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest