Színes Térség

Angéla marosi gyógyiszap szappant is készít

Az apátfalvi Rigó Angéla hat évvel ezelőtt találkozott kézműves szappannal és annak jótékony hatásával. Az elmúlt években kitanulta a szappankészítés mesterségét, s azóta a hobbijának él.

Gajáta Fanni – Apátfalva

A Rigóka Szappanműhellyel már több kézműves fesztiválon is találkozhattak a makóiak és a térségben élők. Rigó Angéla hat évvel ezelőtt találkozott egy szekszárdi szappankészítő által készített szappannal, amelyet kislányának betegségére ajánlottak.

– Akkor ez nagyon megtetszett, s mivel váltásba került a munkahelyem, elkezdtem ezen gondolkozni. Különböző jelek után eljutottam egy szappankészítő tanfolyamra, majd egy iskolába, amelyet elvégeztem és így lettem immáron 5 éve szappankészítő – emlékezett vissza Angéla.

Angéla első szerelme a gyógynövényes szappanok voltak, hiszen azelőtt a gyógynövényekkel is foglalkozott: nemcsak gyűjtötte és termesztette őket, hanem valamilyen formában fel is dolgozta. A gyógynövények macerátum-olajával dúsítja a szappanokat, de gyógynövényes hajmosó szappanokat is készít. Kétféle technikával dolgozik: a hideg és meleg eljárással. Utóbbi az egyik kedvence is. Angélának nagyon sok népszerű terméke van, de talán egyre a legbüszkébb.

– A marosi gyógyiszapos szappanra vagyok a legbüszkébb. Ez Maros kincse néven lett bevizsgálva. Azért is vagyok rá büszke, mivel ez egy helyi termék, helyi specialitás és nem különféle iszapokat használtam, hanem kimondottan a marosi gyógyiszapot kerestem és jutottam hozzá – árulta el a szappankészítő. – Kiderült, hogy remek különböző bőrproblémákra, allergiás bőrkiütésre.

Úgy véli, a felkapott alapanyagok is befolyásolják a vásárlókat, ugyanis a shea vajas, körömvirág olajos és a kakaóvajas termékek a legkelendőbbek. Ezek mellett az illatos, színes szappanok is fontosak a vevőknek. Azonban ezek megalkotásához rengeteg kutatómunka is szükséges.

– Mindig olvasni, kutatni és fejleszteni kell magam. Tudni kell, hogy mi mire jó – tette hozzá Angéla. Bár sok helyen tart előadást és sok szappanossal találkozik, a titkokat sosem árulja el. – Nekem ebben 4-5 évnyi munkám van. Rengeteg kutatás van egy-egy igazán jó szappanban és szeretném, ha az is maradna, illetve hogy ne legyen tucatáru belőle.

Angéla elárulta, családja a legfőbb támogatója a kézműves szappanok készítésben, gyermekei szerint anyukájuk a” legjobb szappankészítő” a világon.