Kék hírek Makó Térség

A szabadulására készül Muki

K. András (archív kép: sajto-fotó.hu) 2006-ban kapott 15 év fegyházbüntetést, azért, mert az akkor 14 éves fiú Makó külterületére csalogatta, egy fához kötözte, megerőszakolta, majd felgyújtotta a magyarcsanádi P. Henriettát.

MH-Makó/Magyarcsanád

K. András – a Blikk információi szerint – többször nehezen illeszkedett be a börtönbe, gyakran összeverekedett cellatársaival. Aztán tanulni, majd dolgozni kezdett, ami lekötötte a fölös energiáit. Legfőbb támasza azonban a sport lett, éjjel-nappal gyúrt, és minden létező a börtönben rendezett sportversenyen elindult. Most kérelmezte, hogy fegyházból tegyék át az enyhébb fokozatot jelentő börtönbe, s reménykedik abban, hogy negyedelik büntetését és hamarosan szabadulhat.

A büntetés-végrehajtási bíró dönti el, hogy egy elítélt átkerülhet-e egyik fokozatból a másikba. Ilyenkor többek között mérlegeli, hogy az évek alatt hány dicséretet, illetve fenyítést gyűjtött be, a fogva tartott, illetve, hogy a nevelők milyen jellemzést írtak róla. Ha az így született döntést az érintett megfellebbezi akkor a másodfokon eljáró ítélőszék dönt a sorsáról – írja a Blikk.

A brutális gyilkosság áldozata, a 18 éves magyarcsanádi lány 2006. július 19-én este azért utazott Makóra, hogy ott találkozzon barátjával, S. Norberttel. A fiatalok szórakozni indultak, de útközben találkoztak a vádlottal. Hajnalig együtt is maradtak, beszélgettek. Ekkor S. Norbert szólt, hogy négy órától egy ismerősével, S. Bélával horgászni megy. Együtt mentek S. Béla házáig, majd felmerült az ötlet: mivel már késésben vannak, K. András kísérje el Henriettát a makói buszpályaudvarra, ahonnan majd hazamehet Magyarcsanádra.

A vádlott az első fokú tárgyaláson

A társaság négy óra után különvált. A vádlott rávette Henriettát, hogy biciklizzenek ki egy, Makó határától nyolc kilométerre lévő helyre. Itt a vádlott megerőszakolta a lányt, és mivel az a támadás ellen védekezni próbált, meg is kötözte. Ezután a vádlott maga mögött hagyva a megkötözött lányt visszatekert Makóra, majd pár perccel nyolc előtt egy benzinkútnál körülbelül másfél liter benzint vett.

A vásárolt benzinnel visszatért a lányhoz. K. András leöntötte áldozatát a gyúlékony folyadékkal és meggyújtotta a lányt, mert attól tartott, ha életben hagyja, az elmondja a vele történteket. Előbb azonban még elvette a lány nyolc aranygyűrűjét, valamint a mobiltelefonját (összesen 69 ezer forint értékben), majd magára hagyta az összekötözött, magatehetetlen, felgyújtott lányt.

Mivel a megkötözésre használt cipőfűző és zsinórdarabok részben elégtek, a súlyosan megégett lány segítségért indult. Fél kilométeren át vonszolta magát, míg végül találkozott három, hagymaföldön dolgozó emberrel, akiknek el tudta mondani hol lakik, hogy hívják, és azt, hogy mi történt velet: “megerőszakoltak, elraboltak, megkötöztek és felgyújtottak.”

P. Henrietta, aki aki testfelületének mintegy 60-69 százalékán megégett, másod-harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, húsz nap múlva halt meg.

Nagymamája portálunknak korábban elmondta: ma sem hiszi, hogy unokája gyilkosa egyedül követte el a tettét.