Makó Sport

Pulitzer emléknap: Portisch Lajos sakkozott a makóiakkal

A 14 éves Leszkó Bence nyerte a Pulitzer József emléknapok programsorozat mai sakkversenyét, melyen Portisch Lajos nemzetközi sakknagymesterrel játszhattak szimultánt az érdelődők.

Nagy Szabolcs – Makó

A város egyik leghíresebb szülötte, Pulitzer József nem csak kiváló újságíró, de a sakk tudásáról is ismert volt. Ez az oka annak, hogy a Makói SVSE sakkversenye is helyet kapott az emléknapok programjában.

Az egyesület már több mint száz éves múltra tekint vissza, jelenleg is több mint 200 taggal rendelkezik. A hazai sakk élvonalban gyakorlatilag 16 éve egyeduralkodó Kelet-Magyarországon, ezt a sorozatot csak Miskolcnak sikerült megtörnie idén – tudtuk meg az egyesület elnökétől. A versenyre ezúttal egy igazi legendát is sikerült Makóra csábítani.

Portisch Lajos egy ikon, aki egy kicsit is otthon van a magyar sakkban, ismeri a nevét. Elképesztő nagy tudása és tapasztalata van, ha csak az olimpiákat nézzük, azokon 68 százalékos eredményt ért el. Ezzel a világ élvonalába tartozik, ezért is nagyon örülünk neki, hogy újra eljött Makóra – mondta Joó János.

A nemzet sportolója egy rövid, közös beszélgetés után természetesen beállt sakkozni is. Mint megtudtuk tőle, mindig is a nagy, nemzetközi stratégák közé akart tartozni, ám a sportág szerinte az óta rengeteget változott, és nem biztos, hogy előnyére.

– Régen igazán lovagias játék volt a sakk, mindenki művésznek érezte magát egy kicsit, jobban próbáltuk a szépséget előtérbe helyezni. Szerintem a komputerek világa nincs előnyére a sportágnak, a minőség is romlott, mert felgyorsult a játék. Én a mostani tehetségeknek is azt javaslom, hogy felejtsék el a számítógépeket, és ne egyes megnyitási változatokat magoljanak be, hanem a lépések értelmét, és lehetséges következményeit figyeljék – mondja a sakknagymester.

Portisch Lajos hozzátette: tehetségek a világon mindenhol vannak, a kérdés az, hogy a fiatalokban mennyi erő van. Szerinte régen sokkal nagyobb különbség volt Budapest és vidék között a sakkban is, akkor nehezebb volt vidékről az élvonalba kerülni.

A győztes Leszkó Bence 6 éves kora óta sakkozik.

A Pulitzer Emlék Sakkversenyt egy orosházi versenyző, a 14 éves Leszkó Bence nyerte meg, ám a díj így is házon belül maradt, ugyanis a fiatal a Makói SVSE színeiben játszik.