Hírek Külföld Makó Térség

A Maroson át jöhet a méreg Romániából

Zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba – közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége. A szennyeződés 120 kilométerrel később Vajdaszegnél jut a Marosba A román vízügyi államtitkár szerint csupán zavaros lett az Aranyos folyó, se abba, sem a Marosba nem ömlött zaggyal szennyezett víz. Ugyanakkor más értesülések szerint csak átmenetileg sikerült megakadályozni a katasztrófát. Fotó: vocea.biz

MH-MTI-maszol.ro

A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint a balesetet a zagytározóban meggyűlő víz kontrollált leürítésére használt berendezés meghibásodása okozta. A környezetvédelmi ügynökség illetékese az MTI-nek kedden elmondta, egy 1988 óta kiiktatott berendezés esett szét a korrózió következtében, ez okozta a zagy kijutását. Mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül zagy a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos folyóba ömlik.  Az előzetes becslések szerint mintegy hatezer köbméter zagy folyt ki a tározóból. A zagy a timföldgyártás során keletkezik, és a nehézfémeken kívül kénsavat tartalmaz.

A Cupru Min társaság szóvivője szerint azonnal észlelték a balesetet, és jelentős erőfeszítéseket tettek a kiömlő iszap megfékezésére. A társaság egy egész sor erőgépet vitt a helyszínre, amelyekkel több mint 2500 köbméter kőből készítettek rögtönzött gátakat az iszap útjába.
Egyelőre nem észleltek halpusztulást az Aranyos folyóban, annak is köszönhető, hogy nagy mennyiségű vizet engedtek a Topánfalva fölötti víztározóból az Aranyosba, ezzel felhígítva a szennyezést.

A Magyarszó Online ma azt írta, a román vízügyi államtitkár  szerint szakemberek megállapították, hogy nem szennyeződött kémiai anyagokkal az Aranyos folyó vize, csupán zavaros lett, a halállomány sem pusztult el, és a Marosba sem ömlött zaggyal szennyezett víz.

Ugyanakkor más értesülések szerint csak átmenetileg sikerült megakadályozni a katasztrófát, a bányatársaság pedig a román állam segítségét kérte a baj elhárításához.

Mint emlékezetes, 2000. januárjában a Nagybánya környéki fémbányák meddőhányói ülepítőgátja szakadt át, ahonnan 100 ezer köbméter cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz zúdult a Láposba, ahonnan a méreg a Szamosba és a Tiszába került. A mintegy 40 kilométeres  ciánszennyezés miatt a Tisza magyarországi szakaszán több mint 1200 tonna hal pusztult el.