Makó Színes

Lovaggá fogadták a SZIGNUM diákjait

Bár nem viseltek páncélzatot és fegyvert, de erényeik és hozzáállásuk révén a SZIGNUM több diákja kiérdemelte, hogy lovaggá váljon. Több mint félszáz fiú és lány egy ünnepélyes ceremónián részesült a megtiszteltetésben, amelyet az intézmény mai lengyel-magyar napján rendeztek.

Szabó Anita – Makó

A kéttannyelvű iskola már harmadik alkalommal rendezett lengyel-magyar napot a két nép legendás barátsága tiszteletére. Mivel a nemzetek történelme, szokásai számos ponton összefonódik, ezért az iskola is többféle módon próbálta bemutatni ezt a sokszínű kapcsolatot. Volt történelmi vetélkedő, lengyel filmklub, pálmakészítés és korhű hadibemutató is. A reggeli közös szentmisét Artur Prenkiewicz, lengyel származású, szegedi plébános atya mutatta be, erre a SZIGNUM osztályai pálmákat készítettek.

– Lengyelországban hagyomány, hogy Virágvasárnapra elkészítik ezt a színes jelképet. Régiónként a pálma formája eltérő, ami a mi barkánkat szimbolizálja, helyettesíti. Ezt utána elviszik a templomba, ahol az áldás után az otthonokat díszíti – tudtuk meg Brzózka Marek szobrászművész-rajztanártól, akinek a családjában minden évben az ünneplés része ez a szokás. A jelképet piros és fehér szalagok ékesítették, csakúgy, mint a diákok ruháját. A nemzeti színek egy szimbolikus cselekedetben is megjelentek, Farkas Éva Erzsébet polgármester a lengyel plébános atyával és Szűcs Péter intézményvezetővel piros és fehér virágokat ültetett a templomkertben.

navigate_before
navigate_next

Az idei alkalom középpontjában a közös uralkodó, Nagy Lajos személye állt. Áprilisban a diákok a kor szellemére utalva, a hét lovagi erényt jelképező kártyát gyűjthettek jócselekedetekért. Aki a sorozatot összeállította, különleges ajándékban részesült. A Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet tagjai, történelmi bemutatójuk végén ünnepélyesen lovaggá fogadták az ügyes tanulókat, akik a ceremónia emlékére egy oklevelet is kaptak.

– Nagyon tetszett a bemutató, a ruhák és a fegyverek is. Voltak izgalmas pillanatok, például a csatajelenet és a párbaj. Nekem érdekes a lovagkor. A hét erény mindegyikét összegyűjtöttem és a legjobban a „légy szorgalmas!” kártya tetszett – mesélt élményeiről a 4. b-s Szekeres Lázár, aki az elismerés mellett édes jutalomban is részesült. Az Üdvözlégy Mária imádság egy sorát kellett az idén megtanulni a tanulóknak lengyelül, és ennek a felmondásáért járt tejkaramella, ami már hagyomány számít ezen az ünnepen.

A SZIGNUM 3. lengyel-magyar barátság napja történelemben és kultúrában gazdagon, sok élménnyel zárult és az iskola tavaszi szünetét vezette be.