Hírek Makó Színes

Juhász Gyula útját járták a diákok

Rendhagyó módon ismerkedtek meg a fiatalok a költő makói életével. A szemerkélő eső ellenére is jobban tetszett nekik, mint a tantermi óra.

Nagy Szabolcs – Makó

Nyolcvan évvel ezelőtt halt meg Juhász Gyula, aki életének egy részét Makón töltötte. A Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai most az ő helyébe képzelhették magukat egy kis időre, végigjárva azokat a helyeket, amelyeken a költő sokszor megfordult.

A közös séta az Espersit házban kezdődött, amelynek tulajdonosa Juhász Gyula egyik legjobb barátja volt, de nem maradhatott ki az a ház sem, ahol élt, illetve kedvenc fáj sem, amelynek árnyékában sokszor megpihent sétái során.

– 1913 és 1917 között Juhász Gyula napjai nagy részét itt töltötte Makón, és olyan emberekkel találkozott, akik kiváló szellemi közeget biztosítottak számára. Espersit Jánost talán a legjobb barátjának tartotta, a házára egy művészeti barlangként tekintett, mert tele volt festményekkel, könyvekkel. Sokat sétálgatott a város utcáin, a hozzá kötődő emlékeinket akartuk megmutatni most a diákoknak – mondta a sétát vezető Forgó Géza, a József Attila Múzeum történész-muzeológusa.

A diákok szerint az ilyen lehetőségek érdekesebbek, és akár hasznosabbak, mint a tantermi órák. Még a szemerkélő esőben is élvezték a sétát.

– Ez a túra az irodalomórákhoz kapcsolódik ugyan, de én a történelmet is nagyon szeretem. Nemrég volt egy óránk, amikor Juhász Gyuláról beszéltünk, de egy ilyen séta alkalmával szerintem az élmények miatt jobban megragad az információ. Jobban emlékszünk rá, mint ha csak ülnénk az iskolapadban – mondja a 12. B osztályos Barabás Éva.

A költőről elnevezett iskola diákjai közül tizenketten vettek részt a sétán, az egyes állomásokon pedig verseiből is olvastak fel.

navigate_before
navigate_next