Belföld Hírek Makó Térség

Visszavonják a kutak engedélyeztetését elrendelő törvényt

A kormány eltörli a háztartási célból működő fúrt kutak engedélyeztetési eljárásáról szóló törvényt, így a kúttulajdonosok mentesülnek a több százezer forintos újraengedélyezési költség alól. Aki már kifizették, azok visszakapják a pénzt – hangzott el – többek közt – a mai kormányinfón. MTI Fotó: Illyés Tibor

MH összeállítás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta. a felsőoktatás átvilágítása után született meg a „lex-Ceu” azaz a felsőoktatás új szabályozása. – Minden országban szabályozzák, a külföldi egyetemek működését. Mi sem tettünk mást – tette hozzá. Szerinte ez ügyben politikai hisztériakeltés folyik. A Soros egyetem működését a kormány nem lehetetlenítette el sem eddig, sem most a tegnap elfogadott törvénnyel. – A Közép-Európai Egyetem szuverenitása továbbra is megmarad, és a kormány nem fogja semmilyen módon befolyásolni annak a működését. Világos versenyszabályokat szeretnénk a külföldi egyetemek kapcsán – tette hozzá.

Lázár János hangsúlyozta: kormány megállapította, hogy a törvény megszünteti azt az egyenlőtlenséget, ami a felsőoktatási intézmények területén kialakult 2017-ben a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek új engedélyt kell kérnie, és egy OH jelentés alapján született meg a törvény.

– Soros Györggyel van baja a kormánynak, a CEU-val nincs. Amit Soros az illegális bevándorlás ügyében eddig tett, az Magyarország és a szomszédos országos stabilitását, szuverenitását is sérti. Az ország nem tűrheti, hogy valaki védekezésre kényszerítse. Soros megszervezni, a kormány megállítani akarja a bevándorlást, ez pedig kibékíthetetlen ellentét – mondta Lázár János. A miniszter hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy a Soros által pénzelt NGO-k meg akarják szervezni a bevándorlást, és ennek érdekében perbe szállnak a magyar állammal. – Soros György és hálózata komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Berlint és Washingtont – tette hozzá.

Lázár János hangsúlyozta: jól működik a március 28-án életbe lépett jogi határzár, ez azt jelenti, hogy az ország területén hamarosan egy illegális bevándorló sem lesz. Őket a tranzitzónában helyezik el. – Szlovákiával és Lengyelországgal azért indítottuk a május 10-én induló pert, hogy az Európai Bíróság törölje a kötelező betelepítési kvótát. A következő hónapokban Magyarországot nyomás alá fogják helyezni, Soros György és ideológiai társai el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt az illegális bevándorlók elosztásában. Ránk akarják kényszeríteni, hogy illegális bevándorlók tízezreit fogadjunk be – tette hozzá.

Paks II.-ről szólva elmondta, folyamatban van az előkészítése, mely jövőre fejeződik be. A 2018-as költségvetésről elmondta, annak célja a teljes foglalkoztatottság erősítése, a családok támogatása és a biztonság kérdése. – Mindenkinek legyen munkája és abból meg tudjanak élni – hangsúlyozta. Csökkenő államadóssággal terveznek, a hiány 2,4 százalék és 4 százalék fölötti gazdasági növekedés a cél.

A versenyképesség érdekében hat területen könnyítene a Versenyképességi Tanács. Csökkentenék a bürokráciát és egyszerűsítenék a gáz- vagy villamoságazatra való csatlakozást, bevezetik a e-számlát, melyhez első lépésben önkéntesen csatlakozhatnak a vállalkozások. A cél, hogy az állami bürokrácia csökkenjen és egyszerűbbek és gyorsabbak legyenek az eljárások.

A háztartási célú (fúrt) kutakról szólva elmondta a közfelháborodás miatt hatályon kívül helyezik a meglévő és bejelentett kutak engedélyezési eljárását. Aki már megtette, az visszakapja a befizetett pénzét.