Hírek Makó

Tüzes parázs a Kálvin utcai rendelő a városvezetés cipőjében

Mi lehet az igazság a Kálvin utcai rendelő felújítási költségében? Nem lehet eldönteni. Farkas Éva Erzsébet polgármester az idők folyamán egyre magasabb számokat mondott, mígnem 40 millióról elért a 100 millióig. Megkérdeztük , hogy a rendelő meddig működik majd az egykori Vízmű Tinódi utcai székházában.

Korom András – Makó

Máig maradtak nyitott, megválaszolatlan kérdések a Kálvin utcai rendelő állapota és tervezett költöztetése körül. Pedig ez az egyik, azaz az egyetlen olyan tervezett intézkedése a 2014 őszén megválasztott, nyitottságot ígérő jelenlegi városvezetésnek, mely nagy felháborodást váltott ki az emberekben, pártállástól, életkortól, foglalkozástól és politikai elkötelezettség, szimpátia nélkül.

Nézzük meg, hogy az idők folyamán Farkas Éva Erzsébet a különböző nyilvános fórumokon mit is mondott a rendelő felújításának áráról, egészen addig, míg eljutott a jelenlegi álláspontra, azaz, hogy a 100 milliót nem érdemes ráfordítani, mert néhány év múlva újra rá kell költeni az épületre.

Erdélyi Béla, a rendelő egykori tervezője és építésvezetője a közelmúltban kívül belül alaposan megszemlélte az épületet, majd megállapította, hogy az nem süllyed. Márpedig a városvezetés interpretációjában ez az egyik, hanem a fő oka annak, hogy meg akarnak szabadulni az épülettől. Igaz a szándékot megerősítette a tisztiorvos is azzal, hogy az évtizedek alatt elhanyagolt rendelő nem alkalmas a betegellátásra. És ebben igaza is van.

Farkas Éva Erzsébet a rendelőfelújításról először 2015 november végén, a Kálvin Téri Református Általános Iskolában rendezett lakossági fórumon szólt. Akkor azt mondta: hogy két éven belül meg újulhat a rendelő 40 millió forintos önkormányzati önerőből, miután az erre beadott pályázatuk nem nyert, de a munkálatok immár halaszthatatlanná váltak.

A tavaly szeptember 30-i, Toldi Jánossal közös fórumon a polgármester dr. Lóczi Rozália gyermekorvos kérdésére már azt mondta, ha nem lesz pályázat a rendelő felújítására, akkor azt a városnak önerőből kell megvalósítani, amelyhez 90 millió forint kell.

Idén januárban, a Szépkorúak Klubja rendezvényén pedig arról beszélt, hogy nem újítják fel a Kálvin utcai rendelőt, ugyanis felmérték annak állapotát, és kiderült, hogy az 100 milliónál is többe kerülne, ugyanis olyan rossz állapotban van az épület. A városvezető elmondta, helyette elköltöztetik körzeten belül, s már keresik is az új helyét. Ez – mint kiderült – a Tinódi utca 8. szám, azaz a volt Vízmű egykori székháza.

Ezt egyébként eredetileg a város a makói levéltár új helyének szemelte ki, ám kiderült, hogy az ott őrzött iratanyag súlyát nem bírná el az épület szerkezete. Így az végül a Petőfi parki volt oviba kerülhet. Ezért jött be a képbe a Kálvin utcai rendelő átköltöztetése.

Hiába hívták meg azonban egy helyszíni bejárásra az orvosokat, azok szerint – első körben – nem alkalmas az épület erre a célra, még átalakítás után sem. Már csak azért is, mert 700 méternyire van a mostani rendelőtől így félő, hogy ezt a távot a betegek egy része már nem tenné meg, Igaz nincs is hol, hiszen sem megfelelő járda, se megfelelő szélességű út nem vezet oda – hangzottak el a költözés elleni kifogások.

A városvezetés mindezek után hívott össze lakossági fórumot, melyen a résztvevő csupán mintegy 50 érdeklődő számára kiderült, hogy ha minden zökkenőmentesen megy, idén szeptember 1-től már a Tinódi utcán működik a Kálvin rendelő. Farkas Éva Erzsébet ezt átmeneti rövid távú megoldásnak nevezte, igaz, az sem ezen a fórumon, sem azóta nem derült ki, hogy az átmeneti időszakon mit is értett.

A helyet tisztázása érdekében megkérdeztük a városházát, hogy a Kálvin utcai rendelőt milyen időintervallumra akarja a város a Tinódi utcára költöztetni? És a szakértők által felújításra már nem érdemes épülettel mi a város szándéka? Ha az önkormányzat bontatja le, milyen terve van a telekkel?

Szabó Sándor a jegyzői iroda vezetője válaszként azt írta, hogy a makói önkormányzata természetesen a legmegfelelőbb megoldást igyekszik alkalmazni a Kálvin utcai rendelő költözésében. “Azt mindenképpen szükséges átköltöztetni, hiszen az épületen olyan mértékű hibák vannak, amelyek nem teszik lehetővé az épület felújítását, rekonstrukcióját. A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának szakvéleménye, valamint statikusok szerint az épület nem alkalmas az orvosi alapellátásra – írta  Hozzátette: már folyik a Tinódi utcai épület előírások szerinti átalakítása. A Kálvin térre az orvosi ellátás csak abban az esetben kerül majd vissza, ha új rendelőt épít az önkormányzat, mely keresi a lehetőségét, a pályázati forrást erre.