Hírek Makó

Makón is kiderült: az óvónő néha pszichológus is

A Pedagógiai Szakszolgálat Makói Óvodában tartott szakmai napon az is kiderült, hogyan segíti a pszichológia az óvónők munkáját.

Nagy Szabolcs – Makó

A Pedagógia Szakszolgálatok összesen 9 szakfeladatot látnak el, ezek közül a legismertebbek ezek közül a logopédia, vagy a gyógytestnevelés. A makói tagintézményhez tartozik a térség összes iskolája és óvodája, amelyekkel folyamatosan egyeztetnek, és segítenek a hátrányos helyzetű, vagy nehézségekkel küzdő gyerekeknek.

Alkalmanként szakmai napokat is tartanak a nevelési-oktatási intézményben dolgozóknak, most épp a Makói Óvodától érkezett erre felkérés számukra. A cél, hogy kiegészítse az óvónők ismereteit, így korábban, és hatékonyabban tudják jelezni, ha segítségre szorul egy kisgyerek.

– Nagyon fontos a folyamatos, élő kapcsolattartás a nevelési-oktatási intézményekkel. A makói tagintézményében is tartunk fejlesztő foglalkozásokat, de vannak olyan szakfeladatok, amiket a helyszíneken végzünk. Személyesen utaznak a kollégáink a térség minden óvodájába, iskolájába, rendszeresen foglalkoznak beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekekkel. Ezek a szakmai napok ahhoz járulnak hozzá, hogy az óvónők is minél hamarabb felismerjék, mikor van szüksége ilyen szakmai segítségre az óvodásoknak – tudtuk meg Koczkás Anikótól, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye vezetőjétől.

A szakmai napra nem csak a Makói Óvodából, hanem a térségből is érkeztek óvónők. Csanádalbertin, mint megtudtuk jelenleg 14 óvodás, és 6 bölcsődés van, közülük sokan hátrányos helyzetűek.

– Nagyon szoros kapcsolatot ápolunk máskor is a Pedagógiai Szakszolgálattal, mert az óvodánkban több nehézségekkel küzdő kisgyerek van. Az ilyen szakmai napok azért is fontosak, mert jobban át tudjuk látni, hogyan lehet elmagyarázni egy szülőnek, ha a gyermekének figyelmi, vagy például magatartási zavara van – tudtuk meg Csjernyikné Betkó Mónika csanádalberti óvodapedagógustól. A szülők ugyanis például néha nem fogadják el, hogy segítségre van szüksége gyermeküknek, vagy éppen nem tudnak eligazodni a szakszavak tengerében, ezért egyszerűen, érhetően kell velük közölni a problémákat, tudtuk meg a szakmai napon előadást tartó pszichológustól.

– Vannak még előítéletek a pszichológiával kapcsolatban, de mostanra szerencsére sokkal elfogadottabbá vált, nem csak azoknak kell segítség, akiknek nagy problémájuk van. A gyerekekkel máshogyan kell beszélni, és a szülőkkel is. Sok esetben olyan problémák vannak, amelyek túlmutatnak az óvónők, vagy a pszichológusok kompetenciáján, ilyenkor más szakmákkal kell együttműködni – mondja Nagy Márta pszichológus.

A Makói Óvoda, és a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Makói Tagintézménye a tervek szerint a közeljövőben két további szakmai napot is tart majd. Ezekre, mint ahogyan a mostani alkalomra is, az óvónők előzetesen is elküldhetik kérdéseiket, amelyet így ott is meg tudnak beszélni a szakemberekkel.