Makó Színes

Galambos gépészek az ország legjobbjai között

Három galambos diák került mezőgazdasági gépész szakmájában az ország legjobbjai közé az idei tanulmányi versenyeken. Baranyi Zsolt, Szügyi Balázs és Vancsó Dénes is a gyakorlati feladatokat tekinti a legnagyobb erősségének.

Nagy Szabolcs – Makó

A Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen szerepet sikeresen a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola három, mezőgazdasági gépész diákja.

Szügyi Balázs a tanára javaslatára vett részt a versenyen. Eleinte nem is igazán érdekelte a lehetőség, a felkészülésnek köszönhetően mégis a 12. lett 84 diák közül.

– Én már gyerekkoromban is szétszedtem mindent, csak akkor még összerakni nem tudtam. Érdekel a szerelés, javítás, és maga a mezőgazdaság is. Szerintem nagy jövő van benne, mert kellenek a szakemberek. A versenyen a gyakorlati feladatnál a szántástól tartottam leginkább, de végül az sikerült a legjobban – mondja a mezőgazdasági gépész szakos tanuló.

Szügyi Balázs, Vancsó Dénes, és Baranyi Zsolt

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek még csak az írásbeli részén vannak túl a diákok, itt két galambos tanuló jutott a legjobbak közé, egyikük a 20 éves Baranyi Zsolt.

– Eléggé összetett volt az írásbeli rész, munkagépekről, erőgépekről, gazdasági témákban is voltak kérdések, és szakrajzot is csinálni kellett. A pontos eredményeket még nem tudjuk, annyi biztos, hogy bekerültünk a legjobb tizenöt közé. A gyakorlati feladatok sem lesznek egyszerűek, ott például kombájnt kell majd beállítani, és átszerelni – tudtuk meg a székkutasi diáktól.

Baranyi Zsoltnak a jövőről is határozott elképzelése van már, ha letette a vizsgáit, otthon, a családi gazdaságukban szeretne dolgozni.