Hírek Makó Színes

Hidegen hagyták a makóiakat a városi konzultációk

Nem nagyon merik elmondani a makóiak a véleményüket. pedig most közvetlenül beleszólhatnának a városi döntésekbe. Ez is az egyik tanulsága az eddigi helyi konzultációknak. A 23 ezres városból a legtöbbeket – a helybéliek csupán 10 százalékát – a könyvtárral kapcsolatos érdekelt. Igaz a makóiak le is szoktak arról, hogy bármit is számítana a véleményük.

Korom András – Makó

Már több konzultációt is indított a makói önkormányzat, hogy kikérje a helyiek véleményét, méghozzá fontos városi kérdésekről fejlesztésekről. Jelenleg a Hagymatikum fejlesztésével kapcsolatos zajlik. Ezt a város weblapján is ki lehet tölteni, de mindenki megkapta a nyomtatott változatát is a postaládájába. A minapi körkérdésünkből azonban kiderült, hogy ez a konzultáció nem nagyon érdekli a helybélieket.

A korábbiak sem nagyon mozgósították őket. A hat kérdésből álló könyvtárkonzultáció során 2312 kitöltött kérdőívet kapott az önkormányzat, amelyből 2302 volt értékelhető.

Az ifjúsági konzultációs online kérdőívet is csak valamivel több, mint 340-en töltötték ki. Elméletileg azok, akik legalább 18 és legfeljebb 31 évesek.

Jóval kisebb volt az érdeklődés a Csipkesorral kapcsolatos konzultáción, melyet szintén csak a városi honlapon lehetett kitölteni. A makói önkormányzattól kapott adatok szerint összesen 161-en válaszolt a feltett kérdésekre. Az első kérdésre: Ön szerint szükséges-e a Csipkesor felújítása?,100 százalék, azaz 161-en válaszoltak igennel. A második kérdésre: Mennyire határozza meg a Csipkesor állapota Makó városképét? 83-an válaszoltak igennel, 78 szerint pedig részben igen. A harmadikra: Egyetért azzal, hogy a város központjában lévő Csipkesori üzletek egységes arculatot kapjanak?, 160-an válaszoltak igennel, 1 embert pedig egyáltalán nem érdekelt.

A negyedik kérdésre: A kultúra Ön szerint fontos-e Makó életében? Támogatja-e az ilyen irányú fejlesztéseket?, 160-an válaszoltak igennel. Az utolsó kérdésre: Milyen javaslatai vannak a Csipkesor fejlesztésével kapcsolatban?, a legtöbben a Csipkesor mielőbbi teljes felújítását szeretnék és többen baleset-veszélyesnek tartják a jelenlegi kerékpár- és gyalogossáv elválasztását. Ezeket fizikailag is elkülönítenék egymástól.

Az általunk személyesen megkérdezett helybéliek egyébként, ha csak név nélkül is, elmondták: a makóiaknak teljesen új, hogy bármiről is megkérdezi a véleményüket a város vezetése. Az előző polgármester idején nem, hogy nem volt erre példa, aki külön- és az önkormányzatétól eltérő véleményt fogalmazott meg, azt gyakran nyilvánosan megszégyenítették, vagy mondandója egyszerűen lepergett a városvezetésről.