Belföld Hírek

A magyarok érdekét a rezsicsökkentés szolgálja

A magyarok érdekét a kormány által véghezvitt rezsicsökkentés szolgálja, a nemzeti konzultációval arra kérik az embereket, hogy segítsenek megvédeni egyebek mellett a rezsicsökkentés értékeit.

MH-MTI-kormany.hu

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára szerint : Brüsszel veszélyes lépésre készül, arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a rezsicsökkentést törölje el, és az áram, valamint a gáz fogyasztói árának kialakítását engedje át a multinacionális cégeknek. A piaci ár mindig a piaci szereplők érdekét szolgálja, a rezsicsökkentés fontos és megkerülhetetlen eszköze a szabályozott ár fenntartása. A kormány arra kéri az embereket, hogy vegyenek részt a nemzeti konzultációban, mert aktív támogató részvételük nagy mértékben segíti a kormányt a rezsicsökkentés megvédése érdekében folytatott küzdelemben – közölte Aradszki András. Az államtitkár emlékeztetett, 2013. január 1-je óta 25 százalékkal csökkent a gáz és a villany ára, ezzel évi 110 ezer forintot takarítottak meg a családok, a további rezsicsökkentésekkel kiegészítve pedig 170 ezer forintos a megtakarítás.

Aradszki András kifejtette: megszűnne az a helyzet, hogy Európában Magyarországon fizetik a fogyasztók az egyik legalacsonyabb árat az áramért, a gázért és a távfűtésért. Hozzátette, a rezsicsökkentés előtt Magyarországon voltak a legdrágábbak a lakosságnak ezek a szolgáltatások.

Az államtitkár nagy eredményként értékelte, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta 52 százalékkal csökkent a számlatartozások összege, 40 százalékkal a késve fizetők, illetve 31 százalékkal a kikapcsolt fogyasztók száma. A rezsicsökkentés hozzájárult az infláció alacsonyan tartásához, ezáltal a reálbérek növekedéshez. Úgy fogalmazott: a brüsszeli bürokraták “lopakodó jogalkotással”, hatáskörük rossz értelmezésével, a magyar állam szuverenitásának megsértésével arra törekszenek, hogy Magyarország változtasson ezen a rendszeren.

Az Európai Bizottság is elismerte, hogy 2010-2015 között minden országban drágult az energia, ahol nem volt szabályozott ár, tehát a piac határozhatta meg az árakat. Magyarországon viszont 2013. január 1-jétől nem nőttek az energiaárak – hangsúlyozta Aradszki András.