Makó Programok

Lovagi tornát rendeznek a SZIGNUM-ban

Harmadik alkalommal rendez a két nemzet legendás barátságának tiszteletére lengyel-magyar napot a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Kollégium. A pénteken zajló programok középpontjában ezúttal a néphagyományok és Nagy Lajos király személye áll. A napra lengyel pálmát készítettek az osztályok és lesz lovagi torna is. A képen a zsongvölgyiek.

Szabó Anita – Makó

2015 óta minden esztendőben egy mondatot tanulnak meg a SZIGNUM tanulói kívülről, amit Krowka tejkaramelláért szívesen elmondanak a tavaszi szünet előtti héten. Így lesz ez az idén is, amikor az ezeréves lengyel-magyar barátság jegyében zajló öt nap eseményeibe kapcsolódnak be a diákok. Jócselekedetekért ezúttal lovagi erényeket jelző jutalomkártyákat kapnak majd, amelyekből egy középkori mondatot állíthatnak össze. A kisebbek címereket színeznek és vetélkedőkre neveznek, míg a nagyobbak lengyel filmet néznek, és történelmi kiállítást tekintenek meg az intézmény folyosóin.

A programsorozat főbb eseményei pénteken zajlanak; Nagy Lajos király személye és a lengyel hagyományok köré szerveződnek. A reggeli ünnepi szentmisét Artur Prenkiewicz, Szegeden szolgáló, lengyel plébános atya mutatja be. A liturgiában megáldják az osztályok által készített lengyel pálmákat, majd a Szent István Ének- és Zenekar előadja a virágvasárnapi Passiót. Az alkalom meghívott vendége Farkas Éva Erzsébet polgármester , aki az ünnepség részeként virágot ültet majd Szűcs Péter igazgatóval és a lengyel atyával. A SZIGNUM diákjai az alkalom tiszteletére pedig piros és fehér szalagokkal díszítenek fel fákat a templomkertben.

Meglepetéssel is készültek a szervezők a résztvevők számára. A Zsongvölgyi Hagyományőrző Haditorna Egylet tagjai korhű bemutatót tartanak majd és a hét lovagi erényt összegyűjtő diákokat jutalomban is részesítik