Néhány olvasónk szerint, nem szakszerűen szállították a városba a tegnap Makóra érkezett relikviákat. Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató azonban cáfolja ezeket a vélekedéseket. A képen jól látszik a buborékfólia.

Korom András – Makó

Úgy látszik, hogy nem csak a focihoz, a gyermekneveléshez és fürdőépítéshez, de már a muzeológussághoz is értenek a makóiak. Legalábbis azok, akik tegnapi cikkünk fényképei láttán írtak felháborodott kommenteket és e-maileket azért, mert szerintük nem szakszerűen szállították a Békéscsabáról a makói múzeumba a hamarosan nyíló kiállításra Munkácsy alkotásait, sétapálcáját, öltönyét vagy szemüvegét.

Volt, aki a páncélautót hiányolta, de akadt olyan is, aki a fegyveres őröket. Páncélautó helyett ugyanis a festő tárgyai és képei egy Opel Zafira hátuljában érkeztek, és fegyveres őrök helyett múzeumi dolgozók kísérték, a „rendkívül veszélyes” Békéscsaba és Makó közötti távon.

Még Munkácsy szemüvege is savmentes papírba csomagolva érkezett és még ehhez is kesztyűvel nyúltak. Fotó: Gajáta Fanni

– Savmentes papírba, illetve buborékfóliába csomagolva érkeztek a Munkácsy képek, melyek savmentes keretben és üvegborítás alatt voltak. Ráadásul az üvegen biztonsági fólia is volt, annak érdekében, hogy az üveg, egy esetleges rázkódás miatt ne repedjen el – mondta Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Hozzátette: az eredeti képeket savmentes passzpartuba tették. Ezek a rajzok nem kaptak természetes fényt, csak akkor, amikor a békéscsabai Munkácsy múzeumban a kocsiba tették és Makón kivették onnan azokat. Ráadásul zárt fadobozban tették meg a két város közötti utat.

Hasonló gondossággal csomagolták el Munkácsy majomfejű sétapálcáját, szemüvegét és az egyéb kisebb relikviáit is. – Ezek is savmentes papírcsomagolást, dobozt hengerdobozt kaptak. Én is kérdeztem, hogy a ruhákat nem kell-e sötétített fóliába tenni. Mondták, hogy nem. A békéscsabai múzeumi raktárból nem is én vettem ki azokat, hanem a gyűjteménykezelő, illetve akik gondozni szokták – mondta az igazgatónő. – Bár ezek is nagy értéket jelentenek, de nem világhíres Golgota a Krisztus pilátus előtt vagy az Ecce Homo című nagyméretű képek. Azok biztos, hogy páncélautóval érkeztek volna Makóra, csakhogy a méretük miatt egyiket sem lenne a múzeumban hol kiállítani – tette hozzá.

+++

A József Attila Múzeumban április 10-én nyílik meg a „A toll és ecset hazai mesterei” című kiállítás a Pulitzer emléknapok egyik programjaként. Ezen lesz látható többek közt Munkácsy Mihály 7 eredeti rajza egyik kabátja, festőkabátja, néhány ecsete és a majomfejes sétapálcája.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest