Makó Színes

Sorra nyerik a díjakat a Galamb diákjai

A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában kilenc éve dolgozó Hádár Lászlóné számra megfizethetetlen az a boldogság, amelyet diákjai arcán lát, amikor azok rajzversenyt nyernek.

Nagy Szabolcs – Makó

Néhány hónap múlva nyugdíjba megy a Galambból Hadár Lászlóné, ám biztosan nagyon hiányolják majd az iskolából a diákok, és a tanárok is. Kilenc éve oktat rajzot, egy olyan iskolában, ahová sok hátrányos helyzetű gyerek jár. Ez alatt az idő alatt csak a Parlamentben három alkalommal volt a diákjaival díjátadón, pedig kezdetben nem volt könnyű dolga az órákon.

– Amikor idejöttem, azzal szembesültem, hogy sok gyerek ki akar bújni a feladatok alól. Egy rajztanárnő mondta, hogy nehezen fogok boldogulni a diákokkal. Nincs felszerelésük, vagy épp nem hoznak az órára, de én ebbe nem akartam beletörődni. Ha kellett, otthonról is hoztam eszközöket – mesél a kezdetekről Hadár Lászlóné.

Hamarosan az iskola is rendelkezésére bocsátotta, amit kért, mondja. A keretből emellett azért ő is sokat spórolt, hogy meglegyenek a szükséges eszközök. A rajzversenyek pályázatait folyamatosan figyeli, és támogatja a gyerekeket, hogy minél többre jelentkezzenek is.

– A korábbi iskolában, ahol tanítottam, a gyerekek szinte közömbösen fogadták azt, ha nyertek, mert ez megszokott volt. Itt olyan diákokkal találkoztam, akik közül sok a hátrányos helyzetű, a sorsuk olykor engem is megviselt. Számukra ezek a sikerélmények bárminél többet jelentenek. Nekem az ad erőt, ha látom, hogy mennyire boldogok, amikor valaki törődik velük – tudtuk meg a tanárnőtől.

A diákok motivációját egy-egy versenyre az is elősegíti, hogy ma már nem csak néhány színes ceruzát lehet nyerni ilyen pályázatokon, hanem nagyon komoly ajándékokat, és pénzdíjat is. A diákok azonban a tanárnő óráit is nagyon szeretik.

– Sokat segített a tanárnő, egyéni munkákon, és az osztálytársakkal közösen is dolgoztunk. Ezzel jobb kapcsolat is alakult ki közöttünk. Nemcsak az órákon, hanem szakkörökön is rajzoltunk, mindig jó volt a hangulat – meséli Huszár Zita, aki korábban egy országos rajzversenyen ért el negyedik helyezést, több tízezer pályázat közül.

Ökrös Csinszka műve már biztosan az első tíz között van egy rajzversenyen.

Legutóbb pedig Ökrös Csinszka szerepelt jól egy pályázaton, az első tíz között már biztosan ott van. Ő a József Attila Gimnáziumból jött át.

– Óvodás korom óta nagyon szeretek rajzolni. Akárhányszor ceruzát ragadtam, vagy ecsetet, mindig abban szabadultam fel, ha alkothatok. Nagyon szeretem a tanárnő rajzóráit, az előző iskolámban inkább kötött volt, itt viszont szinte családias a hangulat. Amikor bejövök az órára, ledobom egy kicsit az aznapi problémákat, és fel tudok szabadulni – mondja a fiatal lány.

A tanárnő nem csak a hazai pályázatokat kíséri mindig figyelemmel, nemrég egészen Japánig utazott két diák rajza Makóról egy versenyre, amelynek eredményét izgatottan várják.

navigate_before
navigate_next