Makó

Mentesítést kaphatnak a gazdák a tiltás alól

Ahogy már mi is megírtuk, januártól kikerültek azok a tiltótáblák, amelyek értelmében a 20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik nem hajthatnak be a városba, csak célforgalommal. A makói gazdák az önkormányzat segítségét kérték az ügyben, ugyanis a tiltás miatt a mezőgazdasági gépek sem közlekedhetnek a főúton. Főképünk: a kisgépek tulajdonosainak nem kell félni a bírságtól.

Gajáta Fanni – Makó

A tavalyi évben több lakossági panaszt is kapott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az átmenő teherfogalom miatt, amely a városban alakult ki. Januárban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tiltótáblákat helyezett ki, s így a 20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik nem hajthatnak be a városba a 43-as főúton. Az áruszállítás, illetve célforgalom esetén átmehetnek a városon.

Azonban a tábla értelmében a 20 tonna összsúlyt meghaladó mezőgazdasági gépek sem közlekedhetnének a városban. Mivel az idénymunkák megkezdődtek, egy sűrűbben közlekednek ilyen gépekkel.

– Ekkor Vizi Zsolt a gazdák nevében Farkas Éva Erzsébet polgármesterhez fordult. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel és ennek az lett az eredménye, hogy a makói telephellyel rendelkező gazdálkodók a korlátozás alól felmentést kaphatnak illetékmentesen – tudtuk meg Kádár Józseftől, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke.

A gazdakör elnöke kiemelte, a gazdáknak egy egyedi kérelmet kell kitölteniük a Közútnak, hogy milyen 20 tonna össztömeget meghaladó gépekkel szeretnének közlekedni azon az útszakaszon, ahol a tilalom él. Ehhez a rendszám, az össztömeg, a típus és az fenntartó neve szükséges.

A kérelem megigénylése végett nem kell beutazni Szegedre a gazdáknak: Zsámboki Zsolt, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési referense elmondta, a Vásár tér 1. szám alatt az üzemmérnökségen is leadható.

– Fontos, hogy az engedélyt egy évre adják ki és mindig a pont használatban lévő gépen kell tartani, ugyanis ha a rendőr megállítja a gazdát, ezzel tudják magukat igazolni – tette hozzá Zsámboki Zsolt.