Április 10-én nyílik meg a József Attila Városi Múzeumban „A toll és ecset hazai mesterei” című kiállítás. Hétfő délután Munkácsy Mihály tárgyai és képei megérkeztek a múzeumba.

Gajáta Fanni – Makó

A makói múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nagyon jó kapcsolatot ápol egymással. Az egy hét múlva nyíló „A toll és ecset hazai mesterei” című kiállításra különböző rajzokat és relikviákat kapott a makói intézmény a békéscsabaitól.

– 18 fotómásolatot, 7 eredeti rajzot és más egyéb tárgyakat hoztunk Makóra, többek között Munkácsy kabátját, festőkabátját, ecseteit és a majomfejes sétapálcát is – tudtuk meg Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgatótól.

A kiállítás az idei Pulitzer József Emléknapok egyik programja. Mint a múzeum igazgatója elmondta, Pulitzer feleségét Munkácsy festette le Amerikában. A makói származású újságíró otthonában 3 hetet töltött a festő.

– Később fotókról festette le Pulitzer feleségét, de ez a kép egy magángyűjtőnél van, és nem igazán ismerik a művészettörténészek. Azonban az eredeti festmény ide került hozzánk. Úgy gondoltuk, ha már Munkácsy, illetve ez a két nagy ember valaha barátok voltak, s majdnem egy helyről, a Dél-Alföld sarkából indultak el, egy kiállításban bemutatjuk a munkásságukat – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna.

Makón elsőként lesz Munkácsy-kiállítás, így egy különleges tárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők április 10-től 27-ig.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest