Makó Színes

Szirbik Miklósra emlékeztek Makón

Szirbik Miklósról, Makó első történetírójáról emlékeztek meg vasárnap délelőtt. A református ótemetőben lévő sírjánál a nevét viselő egyesület tagjai mellett Farkas Éva Erzsébet polgármester is elhelyezte a tisztelet virágait.

MH-Makó

Az egyesület névadójuk születésének 236., illetve Makóra történő hazaköltözése 200. esztendeje alkalmából szervezett megemlékezést a prédikátorról, a város első helytörténetírójáról. Az egyesület vezetőségén és tagjain kívül Makó polgármestere is részt vett a megemlékezésen. Elmondta, nagyon fontos Szirbik Miklós személye a városnak, hiszen egykoron ő békítette ki a városban működő különböző felekezetek vezetőit. Hozzátette, jelenleg nyolc történelmi egyház működik Makón, amelyek egymással és az önkormányzattal is jó kapcsolatot ápolnak.

navigate_before
navigate_next

Tavaly új síremléket kapott a lelkész, a város pedig egy konferenciával emlékezett meg róla – mondta el Forgó Géza, a Szirbik Miklós Egyesület elnöke. Hozzátette: a helytörténész szív alakú városnak nevezte Makót, hiszen szerinte ilyen az alakja a Maros-parton elterülő városnak.

A résztvevők egy-egy szál virágot helyeztek el a síremléken, Urbancsok Zsolt levéltáros az egyesület egyik alelnöke mondott el egy Berzsenyi verset, majd Jámborné Balog Tünde képzőművész, nyugalmazott pedagógus is megemlékezett a lelkészről.