Makó Színes

Átadták a Virágos Makóért díjakat

Ebben az évben 178 jelentkező volt a három kategóriában, a polgármester szerint a város a verseny legnagyobb nyertese. Bálint gazda is eljött a Hagymaházba, hogy a kertészkedés szépségeiről beszéljen.

Nagy Szabolcs – Makó

A ’90-es években indult Virágos Magyarországért Mozgalom volt az alapja a makói kertkultúrát támogató, és bemutató versenynek, amelyet három kategóriában hirdet meg az önkormányzat. Ebben az évben is legtöbben, 160-an, az utcakertjükkel neveztek, míg 15-en erkélyükkel. Az intézmények közül 3 jelentkező volt.

– Akik a virágos Makóért versenyre neveztek, munkájukkal olyan értéket hoznak létre, amellyel az egész közösségünk gazdagodik. Nagyon sok lakos van, aki fontosnak tartja, hogy a környezete szép legyen. Ezen a versenyen mindenki nyer, a legfőbb nyertes pedig a város, hiszen elérjük azt, ami a legfontosabb, hogy szebb, és vonzóbb legyen Makó – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Lakatos Lajosné első helyezést ért el a Virágos Erkély kategóriában.

A virágos erkély kategória győztese ebben az évben Lakatos Lajosné lett, akitől megtudtuk, hogy 40 évig a Gerizdes városrészben lakott, majd a Hunyadi utcára költözött, de a kertészkedéssel a belvárosban sem hagyott fel.

– Szeretek gyönyörködni a természet szépségében, van rózsám, nárciszom, tulipánom, kardvirágom, és sok más növény. Jó érzés, ha megdicsérik az erkélyemet, és a ház előtt is azon dolgozok, hogy minél több virág legyen. Nekem ez nagy boldogság, és amíg csak fel tudom emelni a kezem, addig szépítem majd a környezetem – mondja a 70 éves győztes.

A díjátadó vendége volt a mindenki által csak Bálint Gazdának ismert Bálint György kertész is, aki előadásában arról beszélt a makóiaknak, hogy bármennyire is halad előre a technika, a modern emberi életnek is értelmet ad a kertészkedés, amelynek funkciója a szépség, és a hasznosság legyen. Az idős kertészmérnök arra is felhívta a helyiek figyelmét, hogy ne hagyják veszni a makói hagyma hírnevét.

– Nekem meggyőződésem az, hogy ezt a több mint 200 éve kialakult hagyományt, ami teljesen egyedülálló és nagy érték, meg kell óvni. Tudom, hogy visszaesett a hagymatermelés, de van rá mód, hogy újra előtérbe kerüljön. Komoly marketinget kell mögé tenni, beszélni kell róla, hogy mennyivel jobb, mint a máshol termesztett. Nem csak a hagyma városa kell, hogy legyen Makó, de ezt az elődök által ránk hagyott hagyományt nem szabad elfelejteni – mondta Bálint György.

Előadásán emellett például a füge, és a szőlő termesztéséhez adott néhány jó tanácsot, illetve azt is kiemelte, milyen fontosak az oktatási intézményekben létrehozott iskolakertek, amelyeken keresztül a gyerekek megismerhetik a hagyományos magyar kertkultúrát.

navigate_before
navigate_next

Az idei nyertesek listája:

Virágos utcakert kategória

Első helyezett (holtversenyben): Schmidt Ilona és Szakácsné Péli Zsuzsanna

Második helyezett (holtversenyben): Vigh Antal és Arnótszky Jánosné

Harmadik helyezett: Tézsláné Galgóczi Erzsébet

A Marosfarm Kft. különdíja: Duska Györgyné

A Kocsis Virágüzlet különdíja: Bakos Józsefné

A TOMI Barkácsüzlet különdíja: Kiss Sándorné

 

Virágos erkély kategória

Első helyezettek (holtversenyben): Lakatos Lajosné és Mágori Józsefné

Második helyezett: Joó Antalné

Harmadik helyezett: Fazekas Erzsébet

A Kocsis Virágüzlet különdíja: Fekete Sándorné

 

Virágos intézmény kategória:

Első helyezett: Makói Óvoda Kassai Utcai Tagintézménye

Második helyezett: Tulipán utcai óvoda

Harmadik helyezett: Makói Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft.