Makó Színes

Megyei kertbarátkörök találkoztak Makón

Akár egy virágcserépben nevelt növény is sok örömet tud okozni a hétköznapokban, vallják a makói kertbarátok. Minden évben találkoznak a megyei körök vezetői, hogy megbeszéljék ötleteiket, hogyan lehet jobban népszerűsíteni a kertészkedést, és a szabadtéri programokat.

Nagy Szabolcs – Makó

37 évvel ezelőtt jött létre a makói Bruder János Kertbarát Kör. Jelenleg 62 tagja van, évente több kisebb-nagyobb rendezvényt, kirándulásokat, és előadást is szerveznek. Legfontosabb programjuk az alapítás óta minden évben megrendezett „Ki, mit főz?” verseny, amelyen általában 12-14 vállalkozó szellemű csapat főz saját bográcsban, illetve közösen is.

A megyében számos hozzájuk hasonló kör működik, vezetőik évente találkoznak, hogy tapasztalatot cseréljenek. A makói kör elnöke szerint a helyi szervezet az utóbbi időben már nem csak a nyugdíjas tagokra épül, egyre többen kapnak kedvet a kertészkedéshez a fiatalok közül is.

– Ha valakinek legalább egy kis kertje van otthon, az nagyon kellemes kikapcsolódás. Sok dologhoz még csak komoly háttértudás sem kell, de az interneten, vagy szakirodalomban is utána lehet nézni mindennek. A tagjaink között olyan is van, akinek csak egy virágcserép van otthon, de élvezi a társaságot, a kirándulásokat. Előadásokra szakembereket is szoktunk hívni, így szinte bármilyen kérdésben tudunk segíteni az érdeklődőknek – mondja Sarró Mihály.

A mostani megyei kertbarát kör találkozón részt vett Makó polgármestere is, hogy támogatásáról biztosítsa a céljaikat, és meghallgassa ötleteiket, javaslataikat.

– Minden civil szervezet fontos a városnak, szerencsére sok ilyen van Makón. Elsősorban azoknak az helyeknek a felújításával szeretnénk segíteni nekik, ahol a találkozóikat, programjaikat tartják, és sokat támogatunk is közülük, az idén összesen 25 millió forinttal. Emellett a velük való kapcsolattartás is fontos, hogy megtudjuk, mire van szükségük, milyen problémáik vannak – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébettől.

A makói kertbarátkör elnöke szerint az ő helyzetük, és működésük biztosított, és örömmel látják, hogy a városban rengeteg a zöld felület, park, amit kikapcsolódásra használhatnak a lakosok.