Színes Térség

A polgármester is részt vett a magyarcsanádi egészségnapon

Egészségnapot rendeztek Magyarcsanádon az általános iskolában. A településen élők örülnek ennek a lehetőségnek, ugyanis így nem kell beutazniuk Makóra, Szegedre vagy Hódmezővásárhelyre. A különböző méréseken felül tanácsokat is adtak az EFI munkatársai.

Gajáta Fanni – Magyarcsanád

Többen is felkeresték az Egészség Fejlesztési Iroda magyarcsanádi egészségnapját az általános iskolában. Főként a hölgyek mérték fel az egészségüket, azonban Farkas János polgármester is ellátogatott délelőtt az iskolába. A település vezetője véradásokra is elmegy, s ad vért.

– Amikor ilyen szűrések vannak Magyarcsanádon, azokon szinte mindig itt vagyok. Kivétel a tüdőszűrés, mert azért átmegyek Makóra. Véradáson is körülbelül 18-20 alkalommal voltam – mondta a polgármester. – Szerintem fontos, hogy 40 év felett kontrolláljuk az egészségünket, ugyanis akkor már nem vagyunk fiatalok.

A település lakói örülnek, ha házhoz jönnek a különböző vizsgálatok. Többeknek nehézséget okoz a környező városokba is elmenni, így amikor Magyarcsanádon egészségnap van, részt vesznek rajta. Szűcs Lászlóné már régebb óta el szeretett volna jutni szűrésekre, hogy megtudja, hogyan áll az egészsége.

– Igaz, otthon meg tudjuk oldani a vérnyomásmérést, viszont itt precízebb műszerekkel dolgoznak, és persze helyben van! Ez egy csodálatos dolog – mondta az idős asszony. Főleg helyben jár orvoshoz. – Most vércukorszint-mérésen, érszűkület-, és csontcsűrűség-vizsgálaton vettem részt, de hála minden eredményem jó lett. Kicsit féltem az érszűkület miatt, de valószínűleg egy korábbi baleset miatt vannak problémáim. No meg azt mondták, fogyni kéne, de sajnos az nem megy.

Az EFI munkatársai vérnyomást, vércukorszintet és testtömeg-indexet is mértek, illetve csontsűrűséget és az érszűkületet is megvizsgálták. Tanácsokat és további információkkal láttak el a vizsgálaton résztvevőket.