Makó Színes

Cukorbetegeknek segít a Diabétesz Társulás Makón

Az országban az elsők között alakult meg a a cukorbetegeknek tanácsokat adó makói szervezet. Minden hó utolsó péntekjén a Civil Szervezetek Házában rendezett találkozóikra bárki elmehet, aki szeretne törődni az egészségével.

Nagy Szabolcs – Makó

1990-ben alapították meg Makón a Diabéteszesek Dél-Alföldi Társulását, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, illetve orvosi tanácsokkal is ellássa a betegeket, és hozzátartozókat. Jelenleg minden hónap utolsó péntekjén, a Civil Szervezetek Házában tartják klubfoglalkozásaikat, amelyeken a tanácsadás mellett előadásokkal is várják az érdeklődőket.

– Ha a betegséggel kapcsolatban valakinek kérdése van, akkor azt itt nyugodtan felteheti. Egymás között beszéljük meg a tapasztalatokat, és orvosok is mindig részt vesznek a találkozókon. Azt látjuk, hogy sokat segít, ha van ilyen lehetőség, ezért szeretnénk, ha minél többen eljönnének. Bárki részt vehet, nem csak cukorbetegek, szívesen látunk olyanokat is, aki csak szeretne többet tudni a betegségről, és hogy mire kell odafigyelni – tudtuk meg Vízhányó Mihály elnöktől.

Ezt a betegséget az inzulin nem megfelelő mennyiségű termelése okozza. Kialakulhat gyermekkorban (1-es típus), és felnőttkorban is (2-es típus). Megfelelő étrenddel, és mozgással sokat lehet tenni az elkerüléséért, ám nem árt részt venni legalább évenként rutin ellenőrzéseken, főként azoknak, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.

Alkalmanként 10-20 ember vesz részt a klubfoglalkozásokon.

Kialakulását a testsúly is befolyásolhatja, a súlyfelesleggel küzdő embereknek ugyanis nagyobb az inzulin szükséglete, így hamarabb kimerül az a sejtcsoport, amelyik ezt termeli. A cukorbetegség felismerése mégis nehéz, mert lassan alakul ki. Ha viszont ez megtörténik, akkor életmódváltással, diétával, gyógyszerrel például szinten tartható ugyan a vércukor, de nem gyógyul meg az illető, ha az előírásokat nem követi, újra előjönnek a tünetek.

– Fáradékonyság, alvászavar, bizonytalan közérzet, száj száradás, vagy ha több folyadékot kíván valaki, ezek is lehetnek tünetek. Csak mivel fokozatosan beépül az életbe, megszokja az ember, nem észlelhető látványosan. Alattomos betegség, mert nem jelentkezik rögtön, el kell érni egy bizonyos vércukor szintet, amíg előjönnek a tünetek – mondja dr. Kádár Csilla belgyógyász-diabetológus szakorvos, aki tanácsadóként részt vesz a találkozókon.

A társulás munkáját az önkormányzat anyagilag is segítette a tavalyi évben, és idén is adtak be pályázatot támogatásért. Ezt a forrást közös programokra fordítják, vagy éppen diabetikus édességekkel lepik meg a tagokat.