A József Attila Városi Múzeum és a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjtemény néprajzi műtárgyaiból nyílt kiállítás délután Makón. A tárlaton Csanád vármegyei kincseit állították ki 1788-ból és 1950-ből.

Gajáta Fanni – Makó

Különleges néprajzi kiállítás nyílt ma délután a József Attila Múzeumban, ugyanis három kor műtárgyait gyűjtötték össze. 67 év munkájának az eredményeit állították ki: nemcsak tárgyakban, hanem könyv formájában is.

– A kiállításon körülbelül 150 műtárgyat válogattunk ki az összesen 27 ezer darabból. Kicsit nehéz volt, de minden pillanatban tördeltük a kezünket a Börcsök Attila gyűjteménykezelő kollégával, hogy melyik hagyjuk ki és melyik rakjuk bele – mondta a kiállítás előtt Nagy Gábor, a makói múzeum néprajzkutatója.

Makóról, Apátfalváról, Magyarcsanádról, Pitvarosról és Csanádalbertiről származnak a kiállított műtárgyak, így a jól ismert apátfalvi kék bútorokkal és csipkékkel is találkozhatnak a múzeumba érkezők.

A tárlat legidősebb darabja egy 1788-as szénavágó, amelyet Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgató gyűjtötte be az 1960-as években. A 19. és 20. századból sok tárgyat sorakoztat fel a kiállítás.

A tárlatot június 18-ig lehet megtekinteni a városi múzeumban.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest