Makó

Áprilistól osztják a szelektív hulladékgyűjtő edényeket

Hamarosan megkezdik a szelektív hulladékgyűjtő edények kiszállítását a városban. A sárga színű szemétgyűjtőket a jövő hónaptól lehet majd átvenni díjmentesen.

Gajáta Fanni – Makó

Tavaly a 65 és 70 év feletti, egy- és kétszemélyes háztartású makói lakosok számára a városvezetés ingyenes gyűjtőedényeket biztosított. Körülbelül 1500 darabot osztottak szét, s ezeket ingyen is szállítják el. 2016-ban az önkormányzat a szolgáltatóval közösen házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést szervezett: ehhez gyűjtőzsákokat biztosítottak. Ebben az évben új gyűjtőedényeket biztosítanak a lakosság számára.

A sárga hulladékgyűjtő edényeket a jövő hét folyamán osztják szét. Azok a 65 és 70 év felettiek, akik megigényelték 60 vagy 80 literes edényeket 120 literes gyűjtőedényt kapnak. Akiknek 110 vagy 120 literes szemetesük van, azok 240 literes szelektív gyűjtő edényt vehetnek át. A sárga edényeket havi egyszer, az adott hónap első egész hetében fogják üríteni azon a napon, amelyen a kommunális hulladékot is viszik.

– Ezekbe kizárólag fém, papír és műanyag helyezhető el. Amennyiben más is belekerül, a szolgáltató nem fogja elszállítani a hulladékot – hívta el a figyelmet Czirbus Gábor alpolgármester. – Fontos megjegyezni, hogy társasházi övezetben élőknek nem kell igényelni, ott a megszokott módon folytatódik a hulladékszállítás, és igénybe vehetik a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket.

A szerdai testületi ülésen a grémium elfogadta a hulladékrendeletet, illetve április egytől a DAREH Bázis Zrt. fogja a hulladékbegyűjtést megoldani. A rendeletben többek között a kommunális- és szelektív hulladék gyűjtésről is megegyeztek, hetente szállítják el a zöld hulladékot, illetve évi 4 alkalommal lehet ingyenes lomtalanítást igényelni a szolgáltatótól.

Siket Tibor, a DAREH Bázis Zrt. igazgatósági elnök elmondta, a Földeáki útnál található hulladékátrakó állomásnál keddtől szombatig ingyenesen átveszik a lakosságtól a szelektív hulladékot – a papírt, fémet, üveget és műanyagot-, a zöldhulladékot, az elektronikai és elektromos hulladékot, illetve a veszélyes anyagokat is, mint például a festéket, vegyszert vagy használt gumiabroncsot. Azonban az építési hulladék lerakásáért fizetni kell.

One Response

Comments are closed.